Tabletek segítik a légimentők munkáját

Kapcsolódó cikkek

Tabletek segítik a légimentők munkáját

Tabletek segítik a légimentők munkáját

közszolgáltatás

4 perc

A speciális program megtervezi az útvonalat a baleset helyszínére és onnan a kórházba, kiszámítja a szükséges üzemanyagot, menetidőt, segítségével a sérült állapotát rögzítő esetlap útközben átküldhető a beteget fogadó intézménynek.

40 iPadet szerzett be a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., így végre el tudják kezdeni a papíralapú dokumentáció lecserélését a légimentő bázisokon. Ezekkel, az egyelőre tesztfázisban működő, fedélzetre is felvihető kis számítógépekkel naponta több órányi adminisztrációt váltanak ki.

A váltást már régóta tervezik, de a szigorú hatósági szabályozás miatt csak olyan eszköz jöhetett szóba, amelyet nemzetközileg is elfogadnak, ezért esett a választás az Apple táblagépeire.

„Kis szerkezet, de nekünk napi több óra papírmunkát spórol: a hozzájuk választott speciális programok segítségével kollégáink pillanatok alatt meg tudják tervezi az útvonalat a baleset helyszínére és onnan a kórházba, a program azt is megmutatja, hogy a rendelkezésre álló üzemanyag meddig elég, és az út várhatóan hány percig tart majd” – mondta Boros Ákos, a légimentők tervező-dokumentációs mérnöke, az elektronikus rendszer adminisztrátora.

Az iPadekkel a baleseteknél eddig papíron rögzített esetlapok is kiválthatók majd, ami az jelenti, hogy a mentőszemélyzet elektronikusan, a helyszínen tudja rögzíteni a sérült állapotát. Ezeket az esetlapokat a kollégák eddig papírra írták, amit aztán a repülések után számítógépre vittek fel.

A jelenleg tesztelt, majd a tableteken futó program képes lesz arra is, hogy kommunikálni tudjon az EKG defibrillátor egységgel, vagyis a készülék által mért adatokat (a beteg vérnyomása, pulzusa, vér oxigén szintje) automatikusan rögzíti az esetdokumentációban. „Ezáltal még egyszerűbbé és pontosabbá tehető az esetdokumentáció, és a későbbi adatfeldolgozás” – tette hozzá Dr. Gorove László, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A légimentők szeretnék, ha az iPadekre telepített speciális programok minél sokoldalúbban segítenék a munkájukat, hiszen, ha engedélyezik, jelentősen megkönnyíthető és felgyorsítható a pilóták és az egészségügyi személyzet munkája. A tabletek egyébként az előírásoknak megfelelően korlátozottak, kizárólag repülő és orvosi feladatkörök ellátására használhatók, vagyis más program nincs a számítógépeken.