East-West Gate: átadták Európa első 5G-s vasúti terminálját

Kapcsolódó cikkek

East-West Gate: átadták Európa első 5G-s vasúti terminálját

Áttörés a logisztikában: átadták Európa első 5G-vel működő vasúti terminálját

logisztika

2 perc

Alig egy évvel a beruházás bejelentése után már át is adták Európa legnagyobb és legmodernebb szárazföldi intermodális terminálját. A fényeslitkei East-West Gate-en a kontinensen elsőként saját 5G-hálózatot használnak a belső kommunikációra és a technológiai eszközök működtetésére. Emellett szintén az újgenerációs technológia segítségével, távolról irányítják a teljesen önvezető, egészen finom mozdulatokra is képes óriásdarukat. A privát 5G-mobilhálózatot a Vodafone Magyarország építette ki a beruházó East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. igényeire szabottan.

Szijjártó Péter külügyminiszter jelenlétében október 18-án adták át Európa legnagyobb és legmodernebb okos vasúti terminálját. A projekt nemcsak a hazai 5G-fejlesztésekben, hanem a vasúti áruszállítás digitalizációja területén is fontos mérföldkő. A fejlesztéshez szükséges hardvereket a Huawei Technologies Hungary, míg a platform- és hálózati támogatást a Vodafone Magyarország biztosította.

A 21. század termináljaként számon tartott East-West Gate Európában elsőként saját 5G-hálózatot használ a belső kommunikációra és a technológiai eszközök működtetésére.

A jelenleg létező legfejlettebb mobiltechnológiai megoldás, az újgenerációs mobil priváthálózat nem más, mint egy, a publikus hálózattól elszeparált magánhálózat. A telephelyen lévő hardverek segítségével az eszközök közvetlenül tudnak csatlakozni, így az információ egy pillanatra sem hagyja el a helyszínt, vagyis a hálózat a legszigorúbb adatbiztonsági követelményeknek is megfelel. 

A biztonság mellett további nagy előny a privát 5G-hálózat megnövekedett sebessége, kapacitása és minimális késleltetése, melyek lehetővé teszik a legmodernebb eszközökkel, technológiákkal, irányító és biztonsági berendezésekkel felszerelt okos vasúti kombiterminál hatékony, rugalmas és gördülékeny működését, immár vezetékek nélkül. Utóbbiak mellett a minimális késleltetés lehetővé teszi, hogy 5G-technológia segítségével, valós idejű képi jelátvitellel távolról irányítsák a terminálon szolgálatot teljesítő óriásdarukat. 

A távvezérlésű daruk jelentősége abban rejlik továbbá, hogy megváltoznak és kedvezőbbé válnak a munkakörülmények is, Fényeslitkén például a darukezelőknek már nem kell egész nap a munkagépen ülni, hanem kényelmes, légkondicionált helységből végezhetik az irányítást.

„A privát 5G hálózattal kapcsolatos befektetések egyértelműen megtérülnek, hiszen az újgenerációs mobilhálózatokon új ipari, logisztikai üzleti modellek építhetők fel, melyek hozzájárulhatnak a hazai vállalatok fejlődéséhez, a munkahelyteremtéshez, nem utolsósorban pedig ösztönzik az exportot, és vonzó célponttá teszik Magyarországot. Minderre nagyszerű példa az East-West Gate intermodális terminálon kiépített privát 5G-hálózat, amely nagymértékben hozzájárul az okos vasúti kombiterminál hatékony és rugalmas működéséhez” – mondta Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese.

„Az East-West Gate megépítésével Magyarország visszakerült a nemzetközi vasúti logisztika térképére. Az elérhető legfejlettebb technológiákat építettük be, így gyorsabbá és pontosabbá tesszük a szállítást. A terminál alkalmazkodva a háborús helyzethez, a mezőgazdasági termékek átrakására is felkészült, így az ukrán élelmiszerexport legnagyobb vasúti központja lehet” – hangsúlyozta Tálosi János, a beruházó East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója.