Intelligens öltözködés: bújjon bele egy okosruhába!

Intelligens öltözködés: bújjon bele egy okosruhába!

Intelligens öltözködés: bújjon bele egy okosruhába!

még több IoT

4 perc

Az optikai üvegszállal ellátott fonalból készült XelfleX szövet mozgásérzékelőként működik, amely nyomon követi a viselője minden mozdulatát.

Az intelligens öltözködés nem feltétlenül jelenti azt, hogy LED-es lámpákkal és mindenféle elektromos kütyüvel feldíszített ruhát kellene hordania az embernek. A látványos megoldások, valamint a kényelmi szempontok mellett napjainkban egyre nagyobb hangsúly esik arra, hogy a viselhető kiegészítők és a ruhadarabok hasznos és értékes információkat gyűjtsenek.

Ennek egyik kiváló példája lehet a talán kicsit futurisztikusnak tűnő XelfleX szövet, mely szintén azt támasztja alá, hogy senkinek sem kell mindenféle eszközt magára aggatnia ahhoz, hogy valós idejű adatokhoz jusson az egészségi állapotáról vagy a fizikai aktivitásáról.

Az intelligens ruhaanyagot az Egyesült Királyságban lévő, kutatás-fejlesztéssel, illetve technológiai tanácsadással foglalkozó Cambridge Consultants szakértője, Martin Brock tervezte meg. Az optikai üvegszálakkal ellátott fonalból készített XelfleX gyakorlatilag mozgásérzékelőként működik, amely nyomon követi a viselője minden mozdulatát.

Első lépésben a szövetbe fénykibocsátó dióda küld impulzust. A rostszálakban elhelyezett szenzorok érzékelik azt, hogyha a viselőjének az ízülete megmozdul, ez határozza meg a bizonyos pontokon kibocsátott és visszavert fény mennyiségét.

Divat és sport? Nézze meg, mit alkotott Ralph Lauren >>Ahhoz, hogy a rögzített adatokat ezután továbbítani lehessen egy okostelefonra vagy számítógépre, nincs másra szükség, mint egy kisebb méretű „elektronikus csomagra”. Ez közvetíti a mozgásra vonatkozó impulzusokat, és könnyedén fel lehet csíptetni a XelfleX okosszövetre.

A viselő mozgására, illetve a testtartására vonatkozó információkat ezt követően speciális algoritmusok elemzik, amelyek azonnali, részletes visszajelzést adnak a felhasználónak. Ezek alapján az atléták javíthatják a teljesítményüket, de tökéletesíteni lehet a teniszezők szerváit vagy a golfütéseket is.

Az intelligens mozgásérzékelő ruhaanyag emellett a szórakoztató elektronikában is fontos szerepet kaphat, a felhasználók például ennek segítségével irányíthatják a videojátékokban a mozgásukat. A Cambridge Consultants szakértője továbbá a filmiparban, a kiterjesztett valóságra épülő technológiák, illetve az egészségügy területén is ígéretes jövőt jósol a fejlesztésnek. Ha egy beteg például egy súlyos sérülést követően lábadozik, akkor az érzékelőkkel ellátott szövetből készített kesztyűbe bújva az orvosok nyomon követhetik, hogy javul-e a mozgása.

„A XelfleX azt teszi lehetővé, hogy a ruhadarabok saját maguk váljanak egyfajta szenzorrá. A viselhető érzékelők képezik az intelligens öltözködés alapját, mely olcsó, tartós, hasznos és szemet gyönyörködtető is egyben” – mondta Martin Brock tervező.

Forrás: Wareable