Üzlet okosba’ – Így is profitálhat a tech-es újításokból

Üzlet okosba’ – Így is profitálhat a tech-es újításokból

Üzlet okosba’ – Így is profitálhat a tech-es újításokból

még több IoT

3 perc

A gépek közötti M2M-technológia és a Dolgok Internetét jelentő IoT egyre több területre tör be. Nézzünk néhány újabb példát!

Jönnek az okosabb munkagépek…

Az SK Solutions olyan szenzorokat fejlesztett ki, amelyek érzékelik, ha egy nehezebb tégla alatt áll valaki, miközben emelik a daruval, vagy éppen valami instabil, esetlegesen veszélyes az építkezésen. A 3D-s rendszer egyebek közt számol a sebességgel, súllyal, a szélsebességgel, sőt még a daruk mozgásából adódó rotációval is.

… és a sokat tudó gyártósorok

Az M2M (Machine-to-Machine) és az IoT (Internet of Things) térhódítása látványosan megváltoztatja a gyárak életét is, például az ellenőrzési és adatfelvételi feladatokat már sok helyen robotok végzik. Ahogy több szakértő jósolja, jön a negyedik ipari forradalom, ami az intelligens gépeken alapul.

Logisztika

A sofőr nélkül közlekedő személyautók mellett akár a kamionok is önjáróvá válhatnak, de a logisztika terén más, már ma is működő innovációk is vannak. Az M2M-technológia segítségével lehetővé vált a szállítmányok távolról való rendszerezése, a nyomkövetés, problémaazonosítás, adatbevitel, sőt még az egyes konténerek tartalma is ellenőrizhető.

Fenntarthatóság

Mindenki kívülről fújja már a klímaváltozás veszélyeit, azért mi ismét beleugrunk a témába. Több cég is készített már olyan szenzort, amely méri a környezet változásait, a légszennyezettséget, a fényszennyezettséget vagy az autók károsanyag-kibocsátását. Ha tényleg olyan hatékonyak lesznek ezek az érzékelők, mint amilyennek elsőre tűnnek, akkor a Dolgok Internete jelentősen lejjebb nyomhatja az üvegházhatást.

Bevásárlás

Sokkal személyesebbé válhat a heti nagybevásárlás, ha a kereskedelem egyre több IoT-fejlesztést ültet át a gyakorlatba. Az okospolcok mérnék, hogy mi fogy a leggyorsabban, mire van igény, sőt még akár azt is, hogy a kívánt élelmiszer nincs-e túl magasan vagy alacsonyan. Így tényleg a fogyasztói élmény lenne a fókuszban.

Ellátási lánc

Az sem olyan távoli jövő, hogy a késztermékek úgy jutnak el a boltokba, hogy nem érinti őket ember. Az óriási raktárak teljesen automatizálttá válnak, elég lesz csak bepötyögni, amit keres, már oda is gurul egy szorgos robot vele. Ha valami elfogy, az sem lesz már probléma többé, az automatika utánrendel, illetve folyamatosan számon tartja a készletet.

Kütyük az egészségügyben

Annyiszor, annyi helyen írtunk már arról, hogy micsoda lehetőségek rejlenek az okoseszközökben. Rengeteg területen, mérésben segíthetnek: szívverés, újraélesztés, gyógyítás, távjavítás, azonnali adatcsere – a lista ténylegesen végtelen.

Tervezés

Ez egy kicsit kakukktojás, mert az IoT saját magára is kihat. Azzal, hogy folyamatosan mérik a felhasználási szokásokat és adatokat gyűjtenek az eszközök, az optimalizációt segítik, a tervezők így jobban a fogyasztói igényekhez tudják igazítani a termékeiket és a rendszereiket.

A listát megnézve az látszik, hogy közeleg az az idő, amikor az Internet of Things (Dolgok Internete) helyét átveszi az Internet of Everything („összekapcsolt minden”).

Forrás: scn.sap.com