Forradalom a konyhában

Forradalom a konyhában

Forradalom a konyhában

még több m2m

1 perc

Az okos konyhai eszközök rengeteg új ötlettel álltak már elő a sütés-főzés egyszerűsítésére, de most a June egyetlen sütőben mutatja meg az összes fejlesztést.

Az intelligens otthonok reklámjainak visszatérő eleme az a sütő, amelyik pontosan érzékeli, mikor hagyta el a felhasználó a munkahelyét, és úgy kezdi el megsütni a húst, hogy pontosan addigra legyen friss és ropogós, mire a fáradt családtag hazaérkezik. A valóságban azonban még nem nagyon voltak olyan készülékek, amelyek erre tényleg képesek lettek volna.

Sok kicsi sokra megy

A June azonban ezt ígéri, bár szükségeltetik némi emberi segítség – legfőképpen az, hogy valaki beletegye a nyers ételt –, a munka legnagyobb részét magától elvégzi a sütő. Ezt a képességét azonban nem egyetlen új találmánynak köszönheti, hanem több olyan apró eszköz közös együttműködésének, amelyek már korábban is léteztek.

A legfontosabb, hogy egy, a sütő belsejébe szerelt kamera intelligens tanulási módszerrel be tudja azonosítani, hogy milyen ételt kéne elkészítenie. Ez alapján ajánl sütési programot, legyen szó akár steakről, egészben sült csirkéről vagy süteményekről.

Az intelligens felismerés mellett beépített hőmérővel is rendelkezik. Így a nagyobb darab húsok belső hőmérsékletét mérve pontosan tudja, milyen görbét kell leírnia a hőmérsékletnek, és folyamatosan szabályozza a hőfokot, hogy mindig a legtökéletesebb étel készülhessen el.

Ezen felül számos új fejlesztés teszi lehetővé, hogy teljesen egyenletes legyen a hőmérséklet, így az sem fordulhat elő, hogy valami középen jobban átsül, míg a sarkokhoz közeli része még hideg vagy sületlen marad.

Hátulütők még akadnak

Azt a fejlesztők is tudják, hogy a pultra helyezhető nagyméretű készülék nem fogja „kiütni” a hagyományos, beépített elektromos vagy gázsütőket. Egy kisebb lakásban talán el sem férne a June, arról nem is beszélve, hogy sokkal kisebb adag ételeket lehet benne elkészíteni, mint egy hagyományos sütőben.

Sokkal inkább kiegészítésnek, a jövő ízelítőjének szánják a terméket, az okosotthonok korai befogadói (early adopters) számára. Ezt tükrözi az ára is, hiszen 1495 dollárt (több mint 400 ezer forintot) kell leperkálni érte – amiből azért egy látványosabb konyhai felújításra is futná.