Gyors és egyszerű garázsépítés otthonunkban

Kapcsolódó cikkek

Gyors és egyszerű garázsépítés otthonunkban

Gyors és egyszerű garázsépítés otthonunkban

Üzleti Hírek

2 perc

Sokakban vetődik fel a kérdés, hogy hogyan is fogjon hozzá a garázs megépítésének, ha tisztában van vele, hogy szüksége van valamilyen biztonságos szerkezetre ahhoz, hogy megóvja a legféltettebb vagyontárgyát, a személyautóját.

Biztosításokat kötünk a kocsira, rendszeresen karbantartjuk, és elvisszük szervizbe. Viszont nem tudjuk megvédeni kiszámíthatatlan külső tényezőktől és egyéb környezeti hatásoktól, amelyek egy utcán tartott autót érhetnek. Kivéve, ha biztos helyen tároljuk.

Hogyan építhetünk garázst?

Aki szeretne egy saját garázst, de a háza alaprajza nem teszi lehetővé az épületen belüli kialakítást, annak más opciót kell keresnie annak érdekében, hogy megóvja járművét. Az e-kert.hu előregyártott garázsai pontosan erre kínálnak megoldást. Elsőre úgy tűnhet, hogy egy garázs csak kétféle lehet: nyitott vagy zárt. De aki jobban beleássa magát a témába, rájöhet, hogy ezeken a kategóriákon belül még számtalan más verzió is létezik.

A formatervezést meghatározza az az igény, hogy egy- vagy többállásos garázst kívánunk kialakítani. Másoknak fontos lehet az építmény anyaga. Az összeállítás lehet könnyűszerkezetes, de mobil változatot is kialakíthatunk. 

Sokféle variáció létezik. A legfontosabb, hogy figyelembe vegyük a telek adottságait, és ehhez hozzá igazítsuk a pénztárcánk kínálta lehetőségeket. Ezek után jöhetnek a további szempontok, amelyeket számításba vehetünk.

Az engedélymentesség biztosítása

Ne felejtkezzünk el arról sem, hogy utánanézzünk, hogy az adott településen, ahol élünk, kell-e külön hivatalos eljárást kezdeményezni a garázs felépítéséhez. Általában véve nem engedélykötelesek ezek az építmények, de nem árt az óvatosság. Az engedélymentesség megadásának az a feltétele, hogy a garázs gerincmagassága ne érje el a négy és fél métert, és a kiterjedése ne haladja meg a 100 légköbmétert.

Amennyiben ettől nagyságrendileg eltérő kialakítást tervezünk, úgy mindenképpen keressük fel a helyi hatóságokat, hogy tisztázzuk, milyen követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy felépíthessük a kívánt szerkezetet. Ez valószínűleg egy terveztetési és külön engedélyeztetési eljárást fog maga után vonni.

Az első kérdések

Ha túl vagyunk a fenti kérdéskörön, illetve azt is tudjuk, hogy hány gépjármű számára szeretnénk garázst építeni, akkor felmerülnek még újabb kritériumok, amelyeket át kell gondolni. Ezek közül a legfontosabb, hogy milyen egyéb funkciót szánunk az említett garázsnak, pl. szeretnénk-e tárolni is ott holmikat, és ha igen, akkor milyeneket. Akarunk-e esetleg kialakítani egy barkácsműhelyt is? Ha eldöntöttünk, hogy nyitott vagy zárt legyen a garázsunk, azon is érdemes morfondírozni, hogy önálló szerkezet legyen, vagy netán hozzáépítenénk a házhoz vagy egy meglévő melléképülethez?

Minél többféle funkcióval szeretnénk ezt az új építményt felruházni, annál nagyobb beruházásra lesz szükség, így ennek megfelelően kell nyújtózkodni is a takarónkkal. Ha nem sikerül dűlőre jutni bizonyos kérdésekben, akkor érdemes felkeresni az e-kert.hu szakértő munkatársait, akik nagy tapasztalatuknak köszönhetően hasznos segítséget tudnak biztosítani.