A mezőgazdaság termékeny táptalaja lesz az MI-nek

Kapcsolódó cikkek

A mezőgazdaság termékeny táptalaja lesz az MI-nek

Az agrárium termékeny táptalaja lesz a mesterséges intelligenciának

agrár

2 perc

Mezőgazdasági munkások vagy hagyományos gépek helyett intelligens robotok szüretelhetik le a termést a jövő ültetvényein. Ez nem fikció, sokkal inkább kézzel fogható valóság, a technológia pedig 10 éven belül az egész világon elterjedhet.

A gépi intelligencia mára az egész életünket behálózta, ez alól pedig a mezőgazdaság sem jelenthet kivételt. Ugyanakkor míg az agráriumban abban reménykednek, hogy a robotok megoldást jelentenek majd a munkaerőgondokra, a kereskedelemben dolgozók ezreinek munkáját vehetik el az AI-rendszerek – írta a vg.hu.

Bár a teljes emberi intelligencia gépekben való megjelenése egyelőre még sci-finek számít, de az úgynevezett szűk AI, vagyis az emberi intelligencia egy-egy szeletének robotizálása már a valóság része. 

Hortobágyi Ágoston digitális stratéga szerint a globális AI-piac értéke 2030-ra megsokszorozódhat, az előrejelzések szerint 136 milliárd dollárról 1581 milliárdra ugorhat. Az év elején újabb áttörést sikerült elérni ezen a területen, miután megjelent a ChatGPT névre keresztelt AI-robot. 

Drónok, szenzorok és agrobotok 

A modern mezőgazdaság már ma is számos innovatív megoldást alkalmaz. A drónok már ma sem számítanak nagy újdonságnak a szántóföldeken, ahogyan a különböző szenzorok is segítik a precíziós gazdálkodást – például a termények fejlődését vagy a talajviszonyokat akár több hektáros területen is könnyedén monitorozni tudják. A mesterséges intelligencia a hatalmas adatsorok kombinálásával és elemzésével képes naprakész információkat nyújtani a gazdáknak arról, hogy miként javíthatják a növényeik állapotát és növelhetik a hozamokat.

Az agrorobotok használata pedig alapjaiban változtathatja meg az ágazatról alkotott korábbi képünket. Bár betakarítógépeket már régóta használnak a kertészetekben is, a meglévő berendezések érzékenysége korántsem összehasonlítható az emberi munka igényességével. Az AI azonban erre is megoldást nyújthat. 

A The Guardian cikke szerint a gyümölcsök leszüretelésére kifejlesztett, úgynevezett négykezű robotok az emberi kézügyességgel felvértezve, gyorsan és sérülésmentesen tudják betakarítani a termést. Így az olyan, érzékeny gyümölcsöket is könnyen le lehet majd a gépekkel szüretelni, mint például a málna. A prototípus már létezik, a széles körű használatára pedig a szakemberek szerint alig egy évtizedet kell várni.