Az energiahatékonyságot is növelheti a gépek összekapcsolása

Az energiahatékonyságot is növelheti a gépek összekapcsolása

Az energiahatékonyságot is növelheti a gépek összekapcsolása

agrár

3 perc

Az Egyesült Államok egyik legismertebb IT-tanácsadója szerint a gépek, eszközök, szenzorok hálózatba kapcsolása kezd a futurista elméletekből valósággá válni – az energetika területén is.

Adatgyűjtés alacsony költséggel, innováció, a felhasználói élmény javítása – ezeket is lehetővé teszi a Dolgok Internete (Internet of Things, IoT). A gépek közvetlen összekapcsolása kezd valósággá válni, amely lehetőségek tárházát nyitja meg az energiaoptimalizálásra törekvő cégek és vállalkozások előtt.

Patrick Gray amerikai gazdasági és IT-tanácsadó, alapítója és elnöke a Prévoyance Groupnak. A Prévoyance Group a legújabb technológiai vívmányok bevezetésében segít a világ nagyvállalatainak.Az alábbiakban egy rövid áttekintés adunk arról, hogy a Dolgok Internete milyen üzleti értéket képviselhet az energiahatékonyságra törekvő iparágakban. A szakértő összegzéséből kigyűjtöttük a főbb érveket arról, hogy miért érdemes a cégvezetőknek, iparági guruknak, szakembereknek az IoT fejlődésére figyelni.

Minden dolog tud beszélni

„Dolog” lehet minden olyan termék, amely beépített és csatlakoztatott számítástechnikai eszközt tartalmaz. Ide tartozhatnak a saját áramforrású, akkumulátor és vezeték nélküli mérőeszközök (smart metering) vagy az olyan okos izzók, amelyek a fényerőre vonatkozó adatokat küldik a szervereknek.

Gyűjtsön adatokat (majdnem) ingyen

A Dolgok Internete valójában nem új: a BMS-t (Building Management System), az EMS-t (Environmental Monitoring System) és más automatizálási rendszert is át lehetne nevezni erre. „Annyi a különbség, hogy a mobil adathálózatok és velük együtt az elérhető árazású, rendkívül fejlett eszközök ma már mindenhol jelen vannak.”

Az energiahatékonysági projektekhez, az energiamenedzsmenthez vagy a fogyasztói magatartás megismeréséhez szükséges adatszerzés tehát ma már nem jelent akadályt. Az innovációkon persze még lehet csiszolni, hiszen fontos, hogy ne csupán adatot, hanem releváns információkat gyűjtsenek a vállalatok, és a nagy mennyiségű adatokat (big data) is valahogy kezelniük kell, illetve azokból ki kell szűrniük az értékes tartalmat.

Határtalan lehetőségek

Könnyű elképzelni, hogy az összekapcsolt gépek által előállított adatok hogyan segíthetik az energiamenedzsment céljait, hogyan vizsgálható általuk – részletesen és helyspecifikusan – a fogyasztói magatartás.

Az így létrejövő hozzáadott érték szinte végtelennek tűnik: lehetőség nyílik a differenciált beállításra és az optimalizált működtetésre is. Például az okos mérés adatai alapján az energiaszolgáltatók kialakíthatnak valóban cégre vagy családra szabott tarifákat. Olyan díjrendszereket hozhatnak létre, amelyek ösztönzik a csúcsidőn kívüli és az energiatakarékos fogyasztást. De olyan paramétereket (jelenlét, hőmérséklet, szén-dioxid-koncentráció stb.) is követhetnek, amelyekre eddig nem volt lehetőség.

A kisebb cégek is bekapcsolódhatnak az okos rendszerekbe

„Ma már a legtöbb ember zsebében megtalálható korszerű telematikai eszközként az okostelefon, ez pedig számos üzleti modellt tesz elérhetővé – a kisebb vállalkozások számára is.” Az összekapcsolt készülékek rengeteg lehetőséget jelentenek a cégeknek, fejlesztőknek és startupoknak. Ez a piaci lehetőség idáig főleg csak a közműszolgáltatók és az elektronikai gyártók számára állt nyitva.  

Forrás: Smartenergyefficiency.eu