Távérzékelésre képes drónok pásztázzák a földeket

Kapcsolódó cikkek

Távérzékelésre képes drónok pásztázzák a földeket

Távérzékelésre képes drónok pásztázzák a földeket

agrár

2 perc

A mezőgazdasági drónokon használt szenzorok segítségével eredményesebbé tehető a termesztés, a műtrágyázás és az öntözés is. Ez mind az agráriumban dolgozóknak, mind a tágabb környezetnek hasznos.

A multispektrális távvezérelt kameratechnológia többféle hullámhosszt használ. A többi között a zöld, a vörös és a közeli infravörös hullámhosszok együtt képesek a terményekről és a vegetációról mind szabad szemmel látható, mind szemnek láthatatlan képeket készíteni.

Az így készült felvételeket a speciális mezőgazdasági szoftverek hasznosítható adatokká alakítják. A területi telemetria, valamint a szántófölddel és a termesztett növényekkel kapcsolatos adatok felhasználása hatékonyabbá teheti a gazdálkodás monitorozását, a tervezést és a kivitelezést is. Eközben a gazdálkodó időt, pénzt és növényvédőszert takaríthat meg.

A térfelmérés előnyei

A multispektrális képalkotás fontos előnye, hogy az így készült felvételek segítségével könnyen meghatározható a talaj termőképessége, állapota, és az is, hogy egészségesek-e a növények.

A technológia segítségével kapott adathalmaz sokféleképpen kamatoztatható:

– pontosan azonosíthatók a kártevők, a betegségek és a gyomok. A korai detektálás révén optimalizálható a növényvédőszer-használat.

– A rendszer adatokat szolgáltat a termőtalajról és kimutatja az egyes tápanyagok hiányát. Ezáltal is segíti a gazdálkodást és annak eldöntését, hogy egy adott földterületet mikor érdemes a termelésbe bevonni vagy kivenni onnan, esetleg rotálni kell-e az egyes növényfajtákat.

– Meghatározható vele az egyedek száma, eldönthetők a populációval vagy az elhelyezéssel kapcsolatos kérdések, és becsülhető a termés.

– Mérhető és kontrollálható az öntözés, azonosíthatók az aszályos, vízhiányos területek. Az adatok alapján célirányos, adott területre szabott fejlesztések, például öntözőrendszer vagy vízelvezetők telepítése valósítható meg.

– Jobban észrevehetők a mezőgazdasági gépek által a növényekben okozott károk, így elvégezhetők a megfelelő javítások vagy lecserélhetők a problémás eszközök.

– Vizsgálhatók a kerítések, gazdasági épületek is.

– Monitorozható az állatállomány is. Például a hőérzékelő kamerával felszerelt drónok akár éjjel is rátalálnak az állatokra.

Megoldás télen-nyáron

A drón- és szenzortechnológia a gazdálkodás teljes időszaka alatt hasznosítható. A vetés, az öntözés, a műtrágyázás vagy a betakarítás mind alkalmasak arra, hogy pilóta nélküli repülők és térfelmérő kamerák segítségével is követhetők legyenek.

Forrás: