Biztonsági rések a Volkswagennél

Biztonsági rések a Volkswagennél

Biztonsági rések a Volkswagennél

autó

1 perc

Egy friss kutatás komoly biztonsági hiányosságra világított rá a Volkswagen-csoport több modelljével kapcsolatban, akár százmillió jármű is érintett lehet. A tolvajok állítólag akár egy egyszerű okosórával feltörhetik az ajtók zárait.

A Volkswagen Group 1995 óta eladott, nagyjából százmillió autójának jelentős része távolról feltörhető – idézi a BBC-nél megjelent tanulmányt az IT Café. A kutatók állítása szerint az 1995 és 2016 között gyártott járművek érintettek, így az Audi, a Seat és a Skoda modelljei is.

A Birminghami Egyetem és a német biztonsági cég, a Kasper & Oswald munkatársaiból álló csoport úgy találta, hogy egy támadó mindössze körülbelül 10 ezer forintos beruházással képes olyan eszközhöz jutni, amellyel a kocsik ajtóinak zárrendszere rádióhullámok segítségével meghackelhető. Itt szó lehet házilag elkészített rádiós eszközről, de ahogy a VirusGuides.com rávilágított, akár a TI Chronos okosóra is képes lehet erre.

A kutatók természetesen egyeztettek a gyártóval, így a pontos módszereket nem hozták nyilvánosságra, valamint az autógyártó arról is igyekezett megnyugtatni vásárlóit, hogy az újabb modellekben már nem tapasztalható hasonló biztonsági rés.

A BBC által megkérdezett biztonságtechnikai szakértő szerint komoly szaktudásra van szükség ahhoz, hogy valaki újra megtalálja ezt a sebezhetőségi pontot, ám a veszély valós, és mivel régebbi típusokról van szó, elhárítani csak hardveres frissítéssel lehet – ez pedig minden bizonnyal költség- és időigényes folyamat lesz.