Felhőtől az MI-ig: ezek az IT-trendek törnek az élre

Kapcsolódó cikkek

Felhőtől az MI-ig: ezek az IT-trendek törnek az élre

Felhőtől az MI-ig: ezek az IT-trendek törnek az élre

big data

0 perc

Nemrég egy amerikai technológiai kutató- és tanácsadócég, a Gartner négy olyan trend beköszöntét tette közzé egy friss tanulmányában, amelyek 2023-tól nagymértékben hatással lesznek a többi között a felhőtechnológiákra, az adatközpontokra, sőt magára az IT-infrastruktúrára.

A Gartner elemzői szerint a technológiai trendeket ma már leginkább a gazdasági és geopolitikai nyomás alakítja, amelyből az elmúlt két évben bőven kijárt a világnak. A tanulmányban kitértek arra is, hogy mely trend rendelkezik kulcsfontosságú szereppel a jövő IT világának formálásában.

Új perspektíva az IT területén

A vállalati infrastruktúráért és üzemeltetésért felelős csapatoknak kell a jövőben megbirkóznia a gazdasági és geopolitikai nyomással, miközben új technológiák és munkamódszerek támogatására törekednek – derül ki a Gartner új kutatásából, amely négy olyan trend beköszöntét prognosztizálta, amely 2023-tól erősen hatással lesz az IT-iparágban, ám az egyik kiemelt fontossággal bír.

A Gartner alelnöke, Paul Delory úgy véli, hogy a geopolitikai és gazdasági erők befolyása, és nem a rohamos informatikai-technológiai fejlődés jelenti majd a legnagyobb problémát a szervezetek számára. A szakértő szerint az IT-infrastruktúráért felelős csapatok létfontosságú szerepet fognak játszani ezen hatások enyhítésében. A nyilatkozat egyébként a legutóbbi IT-infrastruktúra, üzemeltetés és felhőstratégiák konferenciáján hangzott el, ahol Delory kiemelte, a felhőalapú technológiának nagy szerepe van jelenleg a válság enyhítésében is.

Miért lett népszerű a felhő?

Az elmúlt években nagy hype vette körül a „felhő” kifejezést, nem csak az IT világában vált ismertté, hanem a közbeszéd is átvette, sőt meghódította a filmes- és zenei iparágat is. „Ma már mindent a felhőben tárolok” – halljuk nap, mint nap. De mi váltotta ki a felhő népszerűségét?

A koronavírus-járvány nagy szerepet játszott az akkor még kevésbé ismert felhőalapú megoldások térhódításában. Egyrészt lehetővé tette az online oktatást, továbbá a gazdasági szereplőknek átvészelni a lezárásokkal és korlátozásokkal teli kritikus időszakot. A hétköznapok legfontosabb dolgai ma már csak felhőtechnológiával és adatközponti támogatással érhetők el. A szolgáltatók adatközpontjai minden pillanatban csendesen dolgoznak a háttérben és lehetővé teszik például a videóhívásokat, a hibrid munkavégzést vagy bizonyos életmentő műtéteket is akár, de az olyan alapvető szolgáltatások, mint a bevásárlás vagy bankolás mögött is felhőtechnológia áll.

Az energiahiány leküzdése felhő segítségével

Napjainkban a felhőalapú megoldások kulcsfontosságú szerepet játszanak az energiaválság enyhítésében, leküzdésében. Amikor 2022 második felében az energiaárak elszálltak, mind az állami, mind a gazdasági szereplők igyekeztek minél hamarabb megtalálni a módját annak, miként csökkenthetik energiafelhasználásukat.

Ekkor váltak egyre kelendőbbé a mesterséges intelligencia alapú energiagazdálkodási rendszerek – például a létesítmények belső hőmérsékletét automatikusan szabályozó vagy az energiaellátást korszerűsítő rendszerek –, amely a felhő számítási kapacitást is igényel. Összefoglalva tehát, az adatközpont-alapú IT-infrastruktúra már önmagában is jelentős energiamegtakarítással járhat: egyrészt nincs szükség saját telephelyi szerverpark fenntartására, másrészt annak karbantartására – hűtésére, fűtésére –, ezzel is csökkentve a szervezet karbonlábnyomát.

Forrás: Rackhost.hu