Sokat lehet profitálni a mesterséges intelligenciából

Kapcsolódó cikkek

Sokat lehet profitálni a mesterséges intelligenciából

Sokat lehet profitálni a mesterséges intelligenciából

big data

2 perc

A lehetőségek adottak, csak tudni kell élni velük.

Az artifical intelligence (AI) egyre több területen van jelen a mindennapi életben. Természetesen – mint mindennek – ennek is megvannak a maga kockázatai és veszélyei. Használata ugyanakkor számos előnnyel is járhat, és teljesen új lehetőségeket is teremthet az emberiség számára. Íme, néhány alkalmazási terület.

Biztonságosabb közlekedés

Az autós közlekedés várhatóan önjáró, vagy legalább is a jelenleginél sokkal inkább automatizált lesz a jövőben. A folyamatosan változó és lehetséges(en bekövetkező) forgalmi helyzetek kezelésében sokat segíthet egy megfelelően felépített „okos” rendszer. Ily módon a forgalom zökkenőmentesebbé és mindenekelőtt biztonságosabbá tehető az abban résztvevők számára.

Mindez pedig nem csupán a gépjárművekről szó. Például Kaliforniában az AI révén automatikusan szabályozzák a közlekedési lámpák működését, hogy a mentők, a rendőrség vagy a tűzoltók gyorsabban jussanak el az adott helyszínre, és nyújthassanak segítséget a bajba jutottaknak. Ebben a formában csak a gépi intelligenciáról mondható el, hogy képes összekapcsolni a szenzorok által mért számtalan adatot, járműveket, illetve egyéb „dolgokat”, és a másodperc töredéke alatt kezdeményezni a szükséges intézkedések megtételét.

Pontosabb időjárás-előrejelzések

Elsőre talán banális dolognak tűnhet, de az AI – pontosabban a használatával feldolgozott hatalmas adatmennyiség – révén az előrejelzések is új szintre léphetnek. Ez nemcsak a hétköznapi „vigyek-e magammal esernyőt” dilemmánál jön jól, hanem például a mezőgazdasági és katasztrófavédelmi vonatkozásban is komoly jelentősége lehet.

Ha ugyanis még pontosabban előre megjósolhatók az esetleges viharok, csapadék vagy aszály, akkor nagyobb biztonsággal fel lehet készülni azokra, jobban lehet alkalmazkodni az időjárási viszonyokhoz. A hosszú távú előrejelzések sokat segíthetnek a termelőknek a vetésben és a betakarításban, valamint annak megtervezésében, hogy mit is érdemes termeszteni.

A klímaváltozás és a folyamatosan növekvő népességű területek esetén pedig akár életmentőnek is bizonyulhatnak az AI nyújtotta előnyök.

Pontosabb orvosi diagnózis

A mesterséges intelligencia használatával az orvosok gyorsabban és pontosabban azonosíthatnak bizonyos betegségeket, mint korábban. A szakemberek szerint különösen a rákdiagnosztikában lehet nagy hasznát venni a technológiának, ahol a gyorsaság mindennél előbbre való.

Több hozzáférési lehetőség

Nem mindenki használja szívesen a billentyűzetet, az egeret vagy az érintőképernyőt. Az AI-alapú nyelvi asszisztensekkel viszont gyakorlatilag megszűnnek az internethasználat és akár a mindennapi élet korlátai. Nem számít, hogy Siri, Alexa, Google Assistant, Cortana, számtalan AI-alapú chatbot létezik már. Ezek sok embernek segíthetnek, holott néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt az ilyen rendszerek használata.

A Google Euphonia projekt például a fogyatékkal élők mindennapjait könnyítheti meg. A vállalat azon dolgozik, hogy miként lehet akadálymentes a kommunikáció azok számárak, akiknek problémájuk van a beszéddel, vagy például stroke-ot kaptak. Mindez pedig szintén nem lenne kivitelezhető a mesterséges intelligencia nélkül.

Forrás: