Biztonság a konyhában: távirányítható tűzhelyek

Biztonság a konyhában: távirányítható tűzhelyek

Biztonság a konyhában: távirányítható tűzhelyek

biztonság

4 perc

Előfordult már, hogy kilépett otthonról és később jött rá, hogy bekapcsolva maradt a tűzhely? Esetleg a szomszéd szobából rohant vissza a konyhába, amikor már a füstszagot érezte? Az Inirv React rendszer segít elkerülni akár a komolyabb vészhelyzeteket is.

A fejlesztők által idézett kutatások szerint csak az Egyesült Államokban évente 357 ezer lakástűz keletkezik, melyeknek többségét egy égve felejtett tűzhely okozza. Ennek a problémás helyzetnek a kezelésében hasznos segítséget jelenthetnek az intelligens vezérlőprogramok.

A rendszer két külön eszközből áll össze: az egyik a bármilyen felépítésű tűzhely gombjaira felszerelhető motoros, LED-világítással ellátott vezérlő, a másik pedig a plafonra erősíthető szenzoros egység. Az érzékelők képesek mérni a levegőben lévő füst és egyéb gőzök koncentrációját, a hőmérséklet változását, de mozgásérzékelővel is rendelkeznek.

Okoslámpa fúj riadót, ha kigyulladt a ház

Ha azt érzékeli a szenzor, hogy kezd odaégni az étel, füstöl, netalán láng is keletkezett, akkor azonnal lekapcsolja a sütés-főzést. Ezen kívül a felhasználó a vezérlőegységeken beállíthat egy időintervallumot is: ha ennek letelte után a mozgásérzékelők úgy találják, hogy senki nincs a konyhában, a biztonság kedvéért szintén kikapcsolják a tűzhelyet.

Természetesen az okoseszközöktől elvárható módon a fejlesztés rendelkezik külön telefonos applikációval is: ezen keresztül távolról is vezérelhető a konyhai berendezés minden egyes gombja, így a felhasználó már útközben is meggyőződhet róla, eloltotta-e a gázt, és akár utólag is pótolhatja mulasztását.

A teljes készletet (amely az érzékelőegységen kívül négy gombot tartalmaz) 230 dollárért, azaz körülbelül 66 ezer forintért rendelhetik meg a Kickstarter-támogatók, de további gombok is vásárolhatóak mintegy 17 ezer forintért. A cég a tervek szerint idén év végére szeretne elkészülni a termékkel, a támogatottságukat pedig jól jelzi, hogy a kitűzött 40 ezer dolláros finanszírozási összegnek már több mint háromszorosát összegyűjtötték.