GPS-óra a gyermekek biztonságáért

GPS-óra a gyermekek biztonságáért

GPS-óra a gyermekek biztonságáért

biztonság

2 perc

A machine-to-machine (M2M) technológia elterjedése részben a biztonságtechnikai újdonságoknak köszönhető. A korábbi GPS-es nyomkövetők mellett ma már számos ízléses, viselhető, könnyen kezelhető eszköz segíti a felhasználót abban, hogy biztonságban tudja szeretteit. Az ausztál iStaySafe ötvözte a kellemest a hasznossal – így született az órába rejtett gyerekkövető, a TicTocTrack.

Az első és legszembetűnőbb újdonság a méretben rejlik. A mindössze 30x40x12,5 mm-es paraméterekkel ugyanis kivívta magának a világ legkisebb GPS-ének járó címet, ráadásul a vízálló kijelző, a rugalmas szíj és a vidám színvilág alkalmassá teszi bármilyen virgonc gyerek számára. A helymeghatározó működése egyszerű: ha az óra be van kapcsolva és képes műholdjelet fogni, akkor a viselője nyomon követhető egy mobiltelefonos alkalmazás vagy egy számítógépes térkép segítségével.

A szabad felfedezés határai

Ha az ausztrál nevelés elvét vesszük alapul – „estére légy itthon!” – úgy értelmet nyer az óra másik funkciója, ez pedig a virtuális határok kijelölése. Mit is jelent ez pontosan? A szülő a számítógépén egy térképen kijelölhet bizonyos területeket, amelyekre, ha az óra viselője belép – vagy ha elhagyja azt –, akkor az eszköz automatikusan értesítést küld SMS-ben. Így megelőzhető, hogy a gyermek elcsatangoljon az iskolából hazajövet, elejét véve ezzel az esetleges baleseteknek és csökkentve a bajba jutás kockázatát.

Üzenetküldés – telefon nélkül

Mindemellett a TicTocTrack alternatívát kínál a gyerekek figyelmeztetésére anélkül, hogy már egészen fiatal korban viselniük kelljen a telefonhasználat felelősségét. Az alkalmazásban beállítható opcióként a felhasználó hangüzenetet küldhet az órára – például arról, ha késve ér a gyerekért az iskolába –, illetve vész esetén az óráról is hívás kezdeményezhető az eszközhöz rendelt telefonszámra.

A hívás funkció mellett háromfajta vészhívás is helyet kapott az okoskütyüben: a diszkréten elrejtett gomb hosszú nyomásával az óra üzenetet küld a telefonszámra a viselője helyzetéről (egy Google-térkép linkkel együtt a könnyebb kereshetőség érdekében), emellett figyelmeztet az elem merüléséről, illetve a már említett „határátkelésekről” is automatikus értesítést küld.