Ön mennyire veszélyezteti a saját adatait?

Ön mennyire veszélyezteti a saját adatait?

Ön mennyire veszélyezteti a saját adatait?

biztonság

3 perc

A Kaspersky Lab legújabb kutatása alapján elmondható, hogy ellentmondásos az emberek hozzáállása saját szenzitív adataikhoz. Tisztában vannak a kiberbűnözők fenyegetéseivel, mégsem gondoskodnak az adatvédelemről. A megkérdezettek közel felének még alapvető védelem sincs a készülékén.

A tanulmány szerint az emberek többsége felismerte, hogy kibercsapdák fenyegetik az adataik biztonságát: a válaszadók 73%-a szerint a számítógépes bűnözők és a hackerek nagy kockázatot jelentenek, és 65%-a úgy véli, hogy a rosszindulatú programok jelentik a magas kockázatú veszélyt. Ez azonban ellentétes azzal, hogy a felhasználók nem sokat tesznek meg az általuk fontosnak vélt adatok védelme érdekében.

Ön is tehet az IoT-eszközök biztonságáért

Súlyos aggodalomra ad okot, hogy a válaszadók csupán fele védi eszközeit legalább egy jelszóval: a kérdőívet kitöltők 53%-a az okostelefont, 42%-a a tabletet és 48%-a az asztali számítógépet védi ilyen formában.

Minden tizedik megkérdezett viszont egyáltalán nem tesz semmit: 19% a tableten, 10% a számítógépen és 11% az okostelefonon nem használ informatikai biztonsági szoftvert. Annak ellenére, hogy sokan tartanak a számítógépes bűnözőktől és a rosszindulatú programoktól, pusztán 30%-nak van általános biztonsági megoldása az IT-eszközeiken. 

A felhasználó észlelése és a valóság között helyezhetjük el a meggondolatlan viselkedést, valamint annak az adatkockázatra gyakorolt hatását. Az emberek majdnem fele (47%) vallja be, hogy saját figyelmetlensége veszélyezteti az adatbiztonságot, további 19% elismeri, hogy az elveszett adatokat sok esetben ők maguk törölték véletlenül. A legtöbb alkalommal (23%) az adatok eltűnése a készülékek fizikai sérülése miatt következik be. 

A válaszadók főként a fotókat és videókat tekintik a legértékesebb és egyúttal pótolhatatlan adataiknak, ugyanakkor kiderült, hogy ezeknek az „adatoknak” az elvesztése legtöbb esetben a készülékek elhagyása (44%) miatt történik. A számítógép-felhasználók 37%-a és a tablethasználók 30%-a tapasztalta ugyanezt. 

„Azokat az adatokat, amelyeket a mindennap használt készülékeinken értékesnek és fontosnak ítélünk meg, elhanyagoljuk, és nem kapják meg azt a számítógépes védelmet, amelyet megérdemelnének. Fontos, hogy biztosítsuk azoknak az eszközöknek az informatikai védelmét, amelyeken emlékeinket és adatainkat tároljuk – függetlenül attól, hogy épp melyik eszközt és hol használjuk. Minél több eszközt használunk adataink tárolására, annál nagyobb biztonságban tudhatjuk azokat. Csak így tudjuk az eszközök sebezhetőségét kivédeni és megóvni adatainkat a visszaélésektől” – nyilatkozta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab fogyasztói üzletágának vezetője.

Az értékes adatok védelmének érdekében a felhasználók számos egyszerű óvintézkedést hajthatnak végre. Ha feltöltik az adatokat a felhőbe, akkor azok idő- és helykorlát nélkül könnyedén letölthetőek, ha valamilyen módon eltűnik egy készülékről. Az érzékeny adatok és jelszavak titkosításával az adatokhoz való hozzáférés sokkal nehezebbé válik, ha a készülék rossz kezekbe kerül. A jelszókezelők segíthetnek létrehozni és tárolni a biztonságos és egyedi jelszavakat.