Okoskavics a nagyobb biztonságért

Kapcsolódó cikkek

Okoskavics a nagyobb biztonságért

Okoskavics a nagyobb biztonságért

biztonság

4 perc

Bár az IT-biztonság kiemelt szempont kell, hogy legyen a hardverek és szoftverek tervezésénél, a valóságban azonban bőven akadnak olyan IoT-készülékek, amelyeknél komoly biztonsági rések veszélyeztetik a működést, de a tulajdonosok is gyakran megfeledkeznek a frissítésekről és a jelszócserékről. Ezeken a problémákon segíthet a kavics alakú Dojo.

Félelmetesen sok a kockázatos IoT-eszköz

Egy nemrég megjelent, 2 ezer vásárló megkérdezésén alapuló kutatás szerint az internethez kapcsolódó eszközök tulajdonosainak csak a harmada használja a legújabb frissítési lehetőségeket azonnal, ahogy azok hozzáférhetőek. Hasonló arányban vannak viszont azok, akik maguktól soha nem frissítik a készülékeket, a megkérdezettek 8%-a pedig azt sem tudta, mi az a firmware.

A válaszadók majdnem fele egyáltalán nem realizálta, hogy az okoskészülékeken keresztül kibertámadás érheti otthonát, bő harmaduk pedig, saját bevallása szerint, nincs „eléggé tisztában” az internetkapcsolat jelentette lehetséges veszélyekkel.

firmware az eszközöket vezérlő alap szoftvercsomag, mely a készülék működésének legalapvetőbb elemeiért felel, és a hardverelemek cseréje nélkül is frissíthető.

Erre a problémára kínál megoldást az izraeli BullGuard biztonságtechnikai cég Dojo nevű terméke. Az apró eszköz formája olyan, mint egy kavics. A kütyüt a fejlesztő ígérete szerint könnyű beállítani és használni, a lakásban pedig bárhova letehető. Tartozik hozzá egy dokkoló, amelyet az otthoni router mellé kell helyezni. A Dojo-n lévő lámpasor pirosan, sárgán vagy zölden világít, ha aktivitást észlel a felhasználó hálózatában.

A felhasználó egy applikáció segítségével léphet kapcsolatba a kaviccsal, engedélyezheti vagy tilthatja a hálózati aktivitást és értesülhet a potenciális kiberfenyegetésekről.  

Hogyan véd a Dojo?

A rendszer része egy vállalati szintű behatolásérzékelő és -gátló, ami azonosítja és blokkolja a valós idejű támadásokat, egy okostűzfal és a titkosított hozzáférés az okoseszközökhöz. A cég elmondása szerint a Dojo háromszintű védelmet használ és  éjjel-nappal figyeli az otthoni hálózatot.

Az első szint gyakorlatilag olyan, mint egy vizesárok a vár körül; megakadályozza, hogy azok, akiknek erre nem adtunk felhatalmazást, használják a készülékeket. A második szint jelzi, ha valaki megpróbál behatolni a rendszerbe, egyben meg is akadályozza a bejutást. Ha valaki mégis bejutna, a Dojo megkeresi a hálózati aktivitások között a kártékony szoftverek nyomait, és visszaállítja az okozott változásokat. A harmadik szint pedig a megszokottól eltérő eseményeket, mintázatokat keresi a készülék által folyamatosan a felhőbe küldött adatáradatban. 

A rendszer eközben tanul is, így a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás technológia segítségével egyre jobban „megismerkedik” az adott otthonban használt készülékekkel, egyre könnyebben ismeri fel, védi ki és enyhíti a kiberfenyegetéseket és -támadásokat. Nagy előnye a hasonló rendszerekhez képest, hogy nemcsak az egyedi, hanem a teljes felhasználói bázistól érkező adatokat képes egyszerre elemezni és beépíteni a tanulási folyamatba. Ha például a Dojo egy bizonyos készülék esetében az egyik felhasználónál sérülékeny ponttal találkozik, az ugyanilyen készülékkel rendelkező más felhasználóknál már felkészülten várja a hasonló támadásokat. 

A BullGuard hangsúlyozza, hogy átlagos vásárlóként nem kell mindenkinek számítástechnikai zseninek lenni ahhoz, hogy biztonságban tudja az otthonát. Ahogy fogalmaznak, erre ott vannak ők.

Forrás: ReadWrite