Összefogtak az IoT biztonságáért az amerikaiak

Kapcsolódó cikkek

Összefogtak az IoT biztonságáért az amerikaiak

Összefogtak az IoT biztonságáért az amerikaiak

biztonság

2 perc

A washingtoni székhelyű CTIA a mobilkommunikációs szektor nemzetközi szakmai szervezeteként bejelentette saját kiberbiztonság-tanúsítási programját az okoseszközök számára.

Ez a tanúsítási program az első olyan jellegű próbálkozás, amelyet számos, az országban tevékenykedő és az iparágban vezető szerepet betöltő vállalattal, tech céggel, tesztlaborral, biztonsági szakértővel közösen fejlesztettek ki. Magát a programot a Nemzeti Távközlési és Információs Igazgatóság (NTIA) és az Országos Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) IoT-vel kapcsolatos biztonsági ajánlásai és javaslatai hívták életre.

A program külön foglalkozik az okosvárosok, az önvezető-, illetve okosautók és az úgynevezett mHealth eszközök biztonsági problémáival. Az mHealth (mobile health) olyan egészségügyi szolgáltatás, melynek része a mobilkészülékek (például okostelefon, viselhető eszköz, hordható szenzor) általi adatgyűjtés is.

Több iparági szereplő is jelezte már, hogy támogatják a CTIA (Cellular Telecommunications and Internet Association) programját.

Tomas Ageskog, az Ericsson North America digitális szolgáltatásaiért felelős vezetője az alábbiak miatt tartja fontos lépésnek a kiberbiztonsági tanúsítás életre hívását: „az IoT-val kapcsolatos biztonság hamarosan az egyik legfontosabb terület lesz, mivel a világpiacon 2023-ra 3,5 milliárd darab hálózatra csatlakoztatott IoT-eszköz lesz. Az Ericsson Mobility riportja szerint az Egyesült Államokban ezeknek a készülékeknek a 48%-a képes lesz az 5G hálózathoz kapcsolódni. A CTIA skálázható és szabványokhoz igazított programja jól kiegészíti az Ericsson biztonsági törekvéseit is”.

A Nokia észak-amerikai divíziójának technológiai vezetője szerint a biztonság megteremtése és kiterjesztése az IoT-eszközökre a kezdetektől fogva kritikus eleme az 5G hálózatoknak. „A CTIA tanúsítási programja tükrözni fogja az iparági erőfeszítéseket, ezáltal biztosítva, hogy a Dolgok Internete eszközei és hálózatai megbízhatóak és stabilak legyenek. Ennek nagy jelentősége lesz a vásárlói hűség és bizalom terén, támogathatja az IoT exponenciális növekedését, és ezáltal a piaci vertikumok fejlődését is” – fejtette ki Mike Murphy.

Forrás: