Egy guruló szoláriumra hasonlító robot pusztítja el a vírust

Kapcsolódó cikkek

Egy guruló szoláriumra hasonlító robot pusztítja el a vírust

Egy guruló szoláriumra hasonlító robot pusztítja el a koronavírust

egészség

1 perc

A dán fejlesztésű gép UV-fénnyel fertőtlenít és a vörös zónába is bármikor beküldhető.

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján a napokban „állt munkába” egy automata fertőtlenítő robot. A legkorszerűbb fejlesztések eredményeként létrehozott műszer jelenleg a fertőtlenítés egyik leghatékonyabb eszköze és az első ilyen berendezés Közép-Európában.

A mintegy 30 millió forintba kerülő készülék által használt UVC fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust, az összes ismert baktériumot és vírust – köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2 vírust is – másodpercek alatt képes inaktiválni.

Az UVD Robots ApS által fejlesztett gép nagyfokú mobilitással és automata működésmóddal rendelkezik. A betanítás után magától járja be a fertőtlenítendő területet, kikerülve az útjába kerülő akadályokat, így képes a klinika folyosói, a CT- és röntgenosztály gyors és hatékony sterilizálására.

A technológia környezetbarát és könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba. Használata során emberi jelenlétre nincs szükség, ezért a fertőzés szempontjából legveszélyesebb, úgynevezett vörös zónába is beküldhető.

„A robot az Orvosi Képalkotó Klinika tereit és vizsgálóhelyiségeit fertőtleníti folyamatosan, emellett részt vesz a teljes Külső Klinikai Tömb tisztántartásában is. A koronavírus viszonylag hosszú ideig életképes marad a felületeken és levegő útján is fertőzhet, ezért fontos, hogy az UV-robot szünet nélkül fertőtleníti környezetünket. A beszerzést a Semmelweis Egyetem Alapítvány és a 77 Elektronika Kft. támogatása tette lehetővé” – emelte ki Dr. Maurovich-Horvat Pál, a klinika igazgatója.