Ilyen egy igazi M2M-es izzasztókúra

Ilyen egy igazi M2M-es izzasztókúra

Ilyen egy igazi M2M-es izzasztókúra

egészség

3 perc

Bár a legtöbben bosszantó kellemetlenségként tekintenek arra, ha izzadnak, – a verítékük ugyanis elárulja, ha idegesek, árulkodó foltokat hagy a ruhájukon, és a szaga is erőteljes lehet – az izzadság mégis fontos információt adhat arról, hogy milyen az ember egészségi állapota.

A verejték vizsgálata igazi kincsesbánya az orvosok számára, akik ennek elemzésével kaphatnak valós idejű adatokat arról, hogy a betegeik szervezete megfelelően működik-e. Egy új viselhető kiegészítő segítségével azonban a jövőben mindenkinek lehetősége nyílhat arra, hogy saját maga is képet alkosson egészségi állapotáról izzadságának a vizsgálatával.

Ehhez nem kell mást tenni, mint egy kisméretű tapaszt a bőrre helyezni, amely a verítékcseppekből származó adatokat továbbítja az okostelefonnak, az értékeket pedig egy speciális alkalmazásban elemzi. Annak az ötlete, hogy az izzadságot a különféle betegségekre vonatkozó diagnózis felállításához használják, cseppet sem új keletű. Az orvosok például már évtizedek óta a veríték alapján vizsgálják azt az újszülötteknél, hogy nem szenvednek-e a cisztás fibrózis elnevezésű genetikai rendellenességben. A 70-es években számos olyan kutatást is végeztek, amelyek során az izzadság alapján próbálták kikövetkeztetni a vérben lévő gyógyszerek mennyiségét.

Rajzoljon bioszenzorokat a bőrére >>Az emberi veríték vizsgálatára épülő orvosi diagnosztika hajnalán azonban még komoly nehézséget okozott az adatok mérése, összegyűjtése és a továbbítása, az esetek többségében jóval bonyolultabb folyamat volt, mint egy szimpla vérvétel. A technológia akkor még nem tette lehetővé a pontos kórkép felállítását, de ez most változóban van. A kutatók ugyanis felfedezték, hogy a veríték lényegesen több orvosi információval szolgálhat, mint ahogyan eddig feltételezték, ráadásul könnyebb összegyűjteni és elemezni.

A Cincinnati Egyetemen egy öt főből álló kutatócsoport öt évvel ezelőtt például nagyszabású kísérletbe kezdett a Wright-Patterson légitámaszponton Ohióban, az amerikai légierő kutató laboratóriumának vezető tudósaival együttműködve. A szakértők elsősorban azt vizsgálták, hogy a pilóták szervezete hogyan reagál a gyógyszerekre, a diétára, a sérülésekre és a stresszre a kiképzésük és küldetéseik során. A vizsgálat elvégzéséhez egy olyan különleges tapaszt fejlesztettek, mely elősegítette az izzadást, pontosan mérte az adatokat, majd ezután vezeték nélküli hálózaton keresztül továbbította az információkat egy okostelefonnak.

A Cincinnati Egyetem kutatói által kifejlesztett Perspiration Detective tapasz

A technikai fejlesztések eredményeként a jövőben az izzadság-érzékelő tapaszok egyszerre mérhetik majd a szervezetben lévő elektrolitok, metabolitok, illetve az egyéb biomarkerek – vagyis a betegségek jelenlétére és súlyossági fokukra utaló vegyületek – szintjét. A tervezőknek ezért kétségkívül ki kell eszelni olyan algoritmusokat, amelyek megfelelően összegzik és analizálják majd a verítékből származó adatokat. Ez azonban minden bizonnyal megéri a fáradságot, hiszen az orvosok ezáltal úgy is ellenőrizhetik például a betegek szívére irányuló terhelést a futópadon, hogy nem kell vért venniük.

Emellett arra is lehetőség nyílik, hogy az egészségügyi szakemberek pontosabb képet kapjanak egyes gyógyszerek szervezetre gyakorolt hatásáról, vagyis jóval körültekintőbben állíthatják be a készítmények adagolását. Természetesen még számtalan tennivaló szükséges ahhoz, hogy ezeket az előnyöket maradéktalanul ki lehessen használni, kezdve az adatok összegyűjtését és feldolgozását biztosító szenzorok fejlesztésétől az információkat elemző algoritmusokig.

Tapassza a testére az intelligens lázmérőt >>Az azonban nagyon is biztató jel, hogy a közeljövőben több száz kísérleti alany bevonásával elkezdődhet a szervezet fizikai megterhelését nyomon követő, szenzorral ellátott tapaszok tesztelése. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a jövő évben már – ha csak korlátozott számban is – elérhetőek lesznek a piacon azon a tapaszok, amelyek az izzadság elemzésével adnak képet az ember egészségi állapotáról.

A második generációs tapaszok fejlesztése ugyanis már a végéhez közeledik. A tapaszok Bluetooth-kapcsolaton keresztül kommunikálnak, tárolják az adatokat, és egy pici vezérlő szerkezet segítségével az eddiginél gyakoribb és összetettebb módon tudják begyűjteni a beépített elektronikus szenzorok által összegyűjtött információkat.

Az adatok megfelelő elemzése kritikus lehet a szervezetben lévő, alacsony koncentrációjú biomarkerek – mint például a citokin fehérjemolekulák – kiszűrésének szempontjából. Ennek végeredményeként a felhasználók percről percre követhetik azt, hogy milyen folyamatok zajlanak a testükben, miközben a mintavétel kényelmes és diszkrét.  

Forrás: WT Vox