Játékos robot a kórházban

Játékos robot a kórházban

Játékos robot a kórházban

egészség

6 perc

A MIT Media Lab egyik fejlesztésével azokon a gyerekeken szeretnének segíteni, akik félnek az orvosoktól és a vizsgálatoktól. A rajzfilmkarakterre emlékeztető robot ugyan még csak prototípus, de a tesztek szerint örömmel játszanak vele a gyerekek.

A Huggable plüssmedve igazából csak a külsejét tekintve puha és ölelnivaló. Belül, a műanyag 3D-nyomtatott váz alatt bonyolult mechanikát rejt, ami képes irányítani a mozgását. Több hasznos szenzort is beépítettek a játékmackóba, amelyek segítségével tájékozódik, illetve érzékeli, hogy mikor érnek hozzá.

A robotot kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy az orvosi vizsgálatokon, kezeléseken áteső gyerekeket szórakoztassa a beavatkozások alatt. A külsejét rajzfilmkarakterekhez hasonlóra tervezték, nagy szemekkel, eltúlzott vonalakkal, és ehhez igazították a mozgását is. A belső motoroknak köszönhetően épp olyan mozdulatokkal kíséri mondandóját, mint egy mesehős a filmvászonról.

A Wired által készített videóban látható, hogy a plüssmedve miként barátkozik egy tízéves, leukémiával küzdő kislánnyal. A Huggable itt értelmes beszélgetésre is képes, megérti a vicceket, sőt egyszerű játékokban is szívesen részt vesz. Ez azonban még korántsem a mesterséges intelligenciának köszönhető, hiszen a mondatait a közelben laptopról gépeli valaki. Egyedül az automatikus mozgás az, amire önmagától is képes az eszköz.

A kis robot nem rendelkezik tehát még saját „aggyal”, hanem okostelefonnal irányítható a mozgása, és szintén a mobilos alkalmazás segítségével képes a beszédre. Huggable szemei képernyőn jelennek meg, ami különösen kedvessé teszi a robotmackót.