Robbanás előtt az egészségügyi digitalizáció Magyarországon

Kapcsolódó cikkek

Robbanás előtt az egészségügyi digitalizáció Magyarországon

Robbanás előtt az egészségügyi digitalizáció Magyarországon

egészség

2 perc

A technológián belül világszerte az egyik legforróbb piac jelenleg az egészségügyi szektor digitalizációja, amely szakértők szerint a 2019-es 175 milliárd dolláros szintről 2025-re eléri majd a 660 milliárd

2021 első félévében globálisan megközelítette a 15 milliárd dollárt az egészségügyi digitalizációba áramló befektetések mértéke, ami meghaladja a teljes 2020-as volument. Magyarországon csendes, de egyre hangosabb forradalom zajlik, melyben az állami szereplőktől kezdve, a globális nagyvállalatokon és mozgékony startapukon keresztül minden érintett igen aktív. Az ő főszereplésükkel rendezik meg szeptember 30-án a Digital Health Summit konferenciát, melyen a legfrissebb hazai és nemzetközi trendek kerülnek terítékre.

Csaknem 50 vezető hazai és nemzetközi szakember vesz majd rész előadóként a hazai csúcskonferenciáján. Az egyik fő előadó Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter lesz. A rendezvényen az állami- és magánegészségügyi piac legfontosabb szereplői képviseltetik magukat, így a többi között az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

A legnagyobb globális egészségipari vállalatok közül is többen résztvesznek, úgymint a Biogen, a Novartis, a Medtronic, az MSD vagy a Roche. Jelen lesznek továbbá olyan magyar nagyvállalatok is, mint az Egis, vagy a 77 Elektronika, illetve számos magyar egészségipari techcég és startup is.

Az utóbbi másfél évben a koronavírus-pandémia értelemszerűen egyfókuszúvá tette az egészségügyről szóló szakmai és laikus közbeszédet, ezért a Magyarországon is zajló egészségipari digitalizációs forradalomról viszonylag kevesebb szó esik. Ezt az űrt igyekszik betöltetni a Digital Health Summit. A konferencián olyan témákat is vizsgálnak, mint a telemedicina és a távoli betegkezelés friss technológiai megoldásai, de szó lesz az állami egészségügy digitális fejlesztéseiről, a kiberbiztonsági kihívásokról, valamint a Big Data, a precíziós orvoslás és a kiterjesztett, illetve virtuális (AR/VR) megoldások egészségügyi alkalmazása is szerepel a programban.