Így könnyíti meg az üzemeltetők életét az okosépület

Kapcsolódó cikkek

Így könnyíti meg az üzemeltetők életét az okosépület

Így könnyíti meg az üzemeltetők életét az okosépület

energia

2 perc

Az Infogrid startup célja a meglévő épületek utólagos felszerelése a különféle intelligens technológiai megoldásokkal. Most pedig jelentős összegű, 15,5 millió dolláros befektetői tőkét gyűjtöttek össze mindehhez.

A finanszírozási projektet a Northzone vezette a JLL Spark, a Concrete VC, a The Venture Collective, a Jigsaw VC, egy meg nem nevezett ingatlanbefektetési csoport és egy szintén meg nem nevezett nagy nemzetközi tulajdonos részvételével. Az egyik jelentés szerint utóbbi a Starwood Capital elsősorban ingatlanbefektetésekkel foglalkozó vállalat lehet.

Az Infogrid platformja a szenzoros megoldásokat ötvözi saját fejlesztésű, mesterséges intelligencia (AI) alapú elemzésükkel. A technológia sikert aratott a legnagyobb létesítménygazdálkodóinak számító bankok, bolthálózatok és étteremláncok közül több cégnél is. A startup célja az üzemeltetési költségek csökkentése a fenntarthatóság növelése mellett.

Például a rendszer képes észlelni, ha a hűtést igénylő termékeket nem a megfelelő hőmérsékleten tárolják. Továbbá monitorozni tudja a levegő minőségét, vagy ellenőrzi a vízcsövekben található egészségügyi kockázati tényezők – például a légiós betegséget okozó vírus – jelenlétét is.

William Cowell de Gruchy alapító-vezérigazgató szerint eddig nem igazán álltak rendelkezésre életképesnek számító, skálázható megoldások a létesítménykezelés területén. Ez az egyik utolsó iparág, amelyet elért a digitalizáció, holott eszközkezelési szempontból a világ legnagyobb területéről van szó.

A társaság végponttól végpontig (end-to-end) történő intelligens mérési rendszere révén az üzemeltetők bármikor átvehetik a rendszerek feletti irányítást, és szükség esetén azonnal cselekedhetnek. A nagy mennyiségű mérési adatokba való betekintés és az automatizálás új korszaka pozitív hatást gyakorol a vállalkozások működési hatékonyságára, az alkalmazottak jól-létére és az épületek ökológiai lábnyomára – tette hozzá.

Jeppe Zink, a Northzone partnere hozzátette, jelenleg a történelem második legnagyobb urbanizációs korszakát éljük. Az épített környezet pedig máris az éves szén-dioxid-kibocsátás 39%-áért felelős globális szinten. Az Infogrid és a hasonló fejlesztések segítségével azonban hosszabb távon is működőképes, fenntartható megoldásokban lehet gondolkozni.

Forrás: