Célkeresztben a digitalizáció és a fenntarthatóság

Kapcsolódó cikkek

Célkeresztben a digitalizáció és a fenntarthatóság

Célkeresztben a digitalizáció és a fenntarthatóság

energia

3 perc

A „Jobb döntések milliárdjai” című tanulmány kiemeli az ipari Internet of Things (IoT) megoldások szerepét a fenntarthatósági célok elérésében, és rámutat, hogy ezek a megoldások az iparban dolgozók előtt is új döntési lehetőségeket nyitnak meg.

Az ABB 765 döntéshozó körében végzett nemzetközi felméréséből kiderül, hogy bár 96 százalékuk szerint a digitalizáció „elengedhetetlen a fenntarthatósághoz", mindössze 35 százalékuk valósított meg teljes körű ipari IoT-fejlesztéseket. A vállalatok 72 százaléka kifejezetten a fenntarthatósági célok elérése érdekében növeli az ipari IoT-be történő beruházásokat.  

„A fenntarthatósági célok egyre inkább az üzleti érték és a vállalati hírnév meghatározó tényezői, és az ipari IoT-megoldások egyre fontosabb szerepet játszanak a vállalatok biztonságos, intelligens és fenntartható működésének elősegítésében" – mondta a svájci-svéd cégcsoport folyamatautomatizálási üzletágának vezetője.

„Az üzemi adatok elemző feltárása a kulcsa annak, hogy valóban milliárdnyi jobb döntést hozhassunk az egész iparban, és ezek alapján cselekedjünk, ami jelentős termelékenységnövekedést, alacsonyabb energiafogyasztást és kisebb környezeti terhelést eredményez” – tette hozzá Peter Terwiesch.

Kitörési pont lehet, hogy Magyarország élen jár az ipari 5G-magánhálózatok terén – Olvassa el ezt a cikkünket is!

A tanulmány szerint a szervezet „jövőbeni versenyképessége" a legfontosabb tényező – a válaszadók 46 százaléka véli így –, ami miatt az ipari vállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra. Ám miközben a globális döntéshozók szinte teljesen egyöntetűen a digitalizációt a fenntarthatóság szempontjából alapvető fontosságúnak tartja, a megkérdezett cégeknek csak több mint harmada százaléka valósított meg teljes körű, ipari IoT-megoldásokat.

A gondolkodásmód és a gyakorlat közötti „szakadék” azt mutatja, hogy bár a mai ipari vezetők közül sokan felismerik a digitalizáció és a fenntarthatóság közötti fontos kapcsolatot, a jobb döntések meghozatalát és a „zöld” célok elérését lehetővé tevő, releváns digitális megoldások alkalmazását fel kell gyorsítani az olyan ágazatokban, mint a gyártás, az energetika, az épülettechnológia és a közlekedés.  

A tanulmány további fő tanulságai:  

– A válaszadók 71 százaléka számolt be arról, hogy a világjárvány következtében a fenntarthatósági célkitűzések nagyobb prioritást kaptak.

– 72 százalékuk mondta, hogy a fenntarthatóság miatt „valamelyest” vagy „jelentősen” növeli az ipari IoT-re fordított kiadásait.  

– A döntéshozók 94 százaléka egyetértett azzal, hogy az ipari IoT jobb döntéseket tesz lehetővé, és javítja az általános fenntarthatóságot.   

– 57 százaléka jelezte, hogy az ipari IoT „jelentős pozitív hatást” gyakorolt az operatív döntéshozatalra.

– Az észlelt kiberbiztonsági sebezhetőségek jelentik az első számú akadályt a fenntarthatóság ipari IoT segítségével történő javításának.   

Kölcsönösen előnyös, win-win forgatókönyvek

A megkérdezett vezetők 63 százaléka határozottan egyetért azzal, hogy a fenntarthatóság jót tesz vállalatuk jövedelmezőségének. 58 százalékuk pedig szintén határozottan egyetért azzal, hogy azonnali üzleti értéket biztosít. Egyértelmű tehát, hogy a fenntarthatóság és az Ipar 4.0 erőfeszítések hagyományos prioritásai – azaz a sebesség, az innováció, a termelékenység, a hatékonyság és az ügyfélközpontúság –, egyre inkább összefonódnak.

Ez előnyös forgatókönyveket tár fel minden vállalat számára, amely a hatékonyság és termelékenység növelésére törekszik, miközben előrelépést tesz az éghajlatváltozás kezelése terén.

„A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint az ipar ma az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának több mint 40 százalékáért felelős. Ha el akarjuk érni az olyan éghajlati célkitűzéseket, mint az ENSZ fenntartható fejlődési céljai vagy a Párizsi Megállapodásban lefektetett célkitűzések, akkor az ipari szervezeteknek fenntarthatósági stratégiájuk részeként digitális megoldásokat kell bevezetniük. Ezeknek a technológiáknak a felkarolása minden szinten – az igazgatótanácstól a létesítményszintig – kulcsfontosságú, és lehetővé teszi, hogy az ipari munkaerő minden tagja jobb döntéshozóvá váljon a fenntarthatósági kérdések tekintetében” – foglalta össze a szakember.