Felokosított otthonok: hűtés-fűtés energiahatékonyabban

Kapcsolódó cikkek

Felokosított otthonok: hűtés-fűtés energiahatékonyabban

Felokosított otthonok: hűtés-fűtés energiahatékonyabban

energia

2 perc

A magyar lakosság igénye az okosmegoldások iránt a hűtés és a fűtés téren is egyre inkább nő, ez pedig nem csak az építkezőkre, hanem a felújítókra is igaz. A Wavin szakértői szerint 2022-ben az okos felületfűtési és hűtési rendszerek további térnyerése várható, az év slágere pedig a régebbi fűtési rendszerek modernizálása lehet.

Az épületek felelősek a világ energiafelhasználásának 40 százalékáért, ráadásul 2021-től Magyarországon az új építésű ingatlanok energiaigényének 25%-át megújuló energiaforrásból kell fedezni. Nem meglepő, hogy az ágazat egyre inkább a hatékony és környezetbarát otthoni energiagazdálkodás felé fordul.

A magyar építők körében is egyre népszerűbbek a falakba, illetve a padlóba és a mennyezetbe építhető felületfűtési és hűtési rendszerek. A legújabb termosztátok segítségével a felületfűtést és hűtést együtt is lehet vezérelni, sőt a rendszerbe a megújuló energiaforrások is integrálhatók.

Nem kell azonban építkezésbe kezdeni ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a fűtés-hűtés energiaigényét. „2021-ben nagy érdeklődés mutatkozott a régebbi építésű otthonok úgynevezett ’felokosítására’, és úgy látjuk, hogy a trend idén még erőteljesebbé válik. Ezek az otthonok nemcsak sokkal kényelmesebbek, hanem kevesebb energiát is fogyasztanak, ráadásul a kedvezőbb energetikai besorolásnak köszönhetően az ingatlanok értéke is növelhető” – foglalta Sántha Endre, a Wavin menedzsere.

A Magyarországon közkedvelt padló-radiátoros fűtési rendszerek egésze is okosvezérlésbe integrálható. Így az intelligens termosztát valamennyi funkciója – az időzítés, a téli vagy nyári, illetve a távollét vagy szabadság üzemmód, a fagyvédelem és a felfűtés időzítése is – bárhonnan, bármikor elérhető.

Egyes számítások szerint egy átlagos, radiátoros fűtési rendszer okostermosztáttal való felszerelése kisebb beruházás, de akár 8 %-os megtakarítást is jelenthet – a lakás tájolásától és elhelyezkedésétől függően.

Még a legolcsóbb „hagyományos”, energiahatékonyságot növelő beruházás, a kazáncsere – azaz egy kondenzációs kazán beépítése – is milliós nagyságrendű tétel, és a „felokosításhoz” hasonló mértékű, körülbelül 10%-os megtakarítást eredményezhet.