A logisztikai robotok újabb generációját fejleszti a BMW

Kapcsolódó cikkek

A logisztikai robotok újabb generációját fejleszti a BMW

A logisztikai robotok újabb generációját fejleszti a BMW

gyártás

2 perc

A német autógyártó a logisztikában is erősíti a nagy teljesítményű számítógépes technológia, különösen a mesterséges intelligencia használatát.

A cég a prioritások között említette az intelligens logisztikai robotokat, valamint a komplex adatelemzést és a munkaszervezési folyamatok nagyfelbontású szimulációját. A gépi intelligencia (AI) segítségével még jobban optimalizálható a robotika és az anyagmozgatás, valamint új szintre emelhetők a tervezési folyamatok.

Az első tesztprojekt keretében a vállalatcsoport a házon belül fejlesztett logisztikai és intelligens szállítórobotokat (STR) nagy teljesítményű technológiával és speciális AI-modulokkal szerelte fel. A korábbi technológiához képest ezzel javult a gépek koordinációja és jobban felismerik az embereket és tárgyakat.

A navigációs rendszer fejlesztése következtében a robotok gyorsabban és megbízhatóbban képesek azonosítani az eléjük kerülő akadályokat, mint például a targoncákat, a szállítókocsikat vagy az embereket, és a másodperc töredéke alatt kalkulálják ki az alternatív útvonalakat. Az AI-alapú robotikai applikációk képesek a gépi tanulásra is, így a korábbi eseményekből is tanulnak, és alkalmazzák a tudásukat a humán és a gépi „akadályok” esetén is.

A csúcsteljesítményű mesterséges intelligencia és a vizualizációs technológiák logisztikába építését emelte ki Jürgen Maidl, a terület vezetője is. Az autóipari konszern a NVIDIA-val együttműködve fejleszti a legmodernebb Ipar 4.0 technológiákat, és ezektől várja a munkafolyamatok további optimalizálását.

Észlelés és elemzés magasabb fokon

A cég öt különböző, az NVIDIA cég ISAAC szoftverplatformján fejlesztett logisztikai roboton dolgozik, melyek mindegyike használja a mesterséges intelligenciát. A korábban bejelentett, önálló szállító szerkezetek (STR) mellett dolgoznak az alapanyagokat, alkatrészeket válogató, megemelő és szállító gépeken, valamint a teherszállító robotokon is – írta az Automotive World.

A robotok észlelési, szegmentációs és elemzési képességeit számos komplex adathálózat teszi lehetővé. Ezeket az innovatív gépeket a mérnökök folyamatosan fejlesztik a gyakorlatban és a virtuális környezetben egyaránt

A virtuális logisztikai tervezéséhez a vállalat már most is nagyteljesítményű számítógép-technológiát és mesterséges intelligenciát használ. Az AI például a háromdimenziós szkennerek segítségével képes megkülönböztetni egymástól a különböző gépeket, tárolókat és az épületek egyes területeit.

A technológia lehetővé teszi, hogy szabadon mozgassák az egyes tárgyakat a virtuális térben, így minden korábbinál könnyebben tudják megtervezni és optimalizálni a gyártócsarnokok logisztikai folyamatait – összegezte az Autószektor portál.