Így kapcsolódik össze az Ipar 5.0 és az ipari automatizálás

Kapcsolódó cikkek

Így kapcsolódik össze az Ipar 5.0 és az ipari automatizálás

Így kapcsolódik össze az Ipar 5.0 és az ipari automatizálás

gyártás

2 perc

A világ egyre gyorsabban fejlődik, igaz ez az iparra is. Az ipari automatizálásnak köszönhető változások a gyártási folyamatokat hatékonyabbá, termelékenyebbé teszik, sőt egész szegmenseket formálnak át.

Az iparban nemcsak az alapvető eszközöket – például a Penta Elektrik termékeit – kell ismernünk, hanem különböző a folyamatokat, technológiákat is, haladunk kell a korral.

Mi az az ipari automatizálás?

Ez alatt azt értjük, amikor vagy meglévő gyártósorokat automatizálnak, vagy pedig optimalizálják, javítják azokat, méghozzá a technológia bevetésével. Már nem emberek beavatkozására van szükség, hanem gépek, főként számítógépek vezénylik az egységes rendszerbe integrált munkafolyamatokat. Így a termelékenység nő, a hibák száma csökken, a termékek viszont minőségibbek lesznek, tehát minden értelemben pozitív változásokat idéz elő az ipari automatizálás.

Mit értünk Ipar 5.0 alatt?

Ez a kifejezés a gyártóipar egy újabb fejlődési szakaszára vonatkozik, jobban szólva a digitalizáció és az ipari automatizáció továbbfejlesztett változatát is érthetjük alatta. Ehhez tudni érdemes, hogy

  • az Ipar 1.0 a gépesítés, víz- és gőz használatának szakasza volt.
  • a 2.0 a tömegtermelés és az elektromos áram megjelenését takarja.

  • a 3.0 a számítástechnika, automatizálás, robotok térhódítása volt.

  • az Ipar 4.0 az internet, adatelemzés és összekapcsolódás kora.

A negyedik ipari forradalomra, vagyis az Ipar 4.0-ra épül, itt már olyan koncepciók és technológiák jelennek meg a folyamatokban és rendszerekben, melyben együtt dolgozik az ember és a gép. Az Ipar 5.0-t kognitív rendszerek és tömeges testreszabás jellemzi, rugalmasabbak a munkafolyamatok, személyre szabottabb gyártás áll a középpontban. Hangsúlyos a kreativitás és a problémamegoldás szerepe, fontos továbbá az intelligens automatizáció, a munkaerő új technológiákra való képzése, a biztonság és az adatvédelem is.

Mi a kettő kapcsolata?

Mivel jelenleg az Ipar 5.0 korát éljük, az ipari automatizáció pedig elkerülhetetlen, így van értelme beszélni a kettő kapcsolatáról. Ez pedig igen szoros, sőt, az Ipar 5.0 egyenlő az ipari automatizálás és az Ipar 4.0 duójával. Azonban előbbi nem egy új szakasz, nem egy újabb “forradalom”, hanem a 4.0 továbbfejlesztett változata.

Csökken általa az emberi beavatkozások száma a folyamatokba, nő a gépek felelőssége, ez pedig azért jó, mert míg a robotok a rutinszerű feladatokkal foglalkoznak, az emberek a magasabb szintű projektekre fordíthatják figyelmüket. Teret ad a kreativitásnak, a problémamegoldásnak, a piac gyors változásaira való reakciónak.

Ugyanakkor persze felvet kérdéseket, megoldandó feladatokat is ez a gép-ember együttműködés, mert ilyen nagymértékűre még nem volt példa a történelem során. Fontos lépések ezek, melyekkel meg kell birkóznunk, ám ha sikerrel járunk – márpedig miért ne járnánk –, egy még szebb, fényesebb jövő előtt állunk.