5G-alapú kísérleti projekten dolgozik a Vodafone és a Bosch

Kapcsolódó cikkek

5G-alapú kísérleti projekten dolgozik a Vodafone és a Bosch

5G-alapú kísérleti projekten dolgozik a Vodafone és a Bosch

még több IoT

2 perc

A két vállalat azt vizsgálja, hogy az ötödik generációs hálózatok miként támogatják az autóipari fejlesztéseket.

5G-re épülő autóipari megoldások tesztelésére állított fel projektcsapatot a Vodafone Magyarország és a magyarországi Robert Bosch Kft., hogy a többi között autóipari technológiák és szolgáltatások vezető beszállítójaként működő vállalat a járműfejlesztés, valamint a vezetéstámogató rendszerek terén is hasznosítsa a technológia hozzáadott értékét. Az októberben induló, 8 hónapon át tartó kísérleti projekthez a Vodafone biztosítja az 5G priváthálózatot a Bosch Gyömrői úti telephelyén, a begyűjtött telemetriai adatok pedig a jövőben megreformálhatják az autóipari validációs teszteket.

A nemzetközi autóipari csoport egyik legjelentősebb európai fejlesztési központjában, a tavaly átadott Bosch Budapest Innovációs Kampuszon 2023 októberében indul az a nyolchónapos kísérleti projekt, melynek során a mérnökök megvizsgálják, hogyan tudná támogatni az 5G hálózat a jármű-, valamint a vezetéstámogató rendszerek fejlesztését.

A 10 ezer négyzetméternyi műszeres járműverifikációs felületen ellenőrzött körülmények között, a legkülönbözőbb útfelületeken, többféle szimulációs helyzetben végzik el a vizsgálatokat. A projekten dolgozó mérnökök részben és teljesen önvezető járművekkel kapcsolatos fejlesztéseken dolgoznak majd, valamint telemetrikai adatokat gyűjtenek. 

„A Vodafone-nál mindig azokat az úttörő kezdeményezéseket keressük, amelyek a legmodernebb technológiai megoldásokat a mindennapi gyakorlatban kamatoztatják. 5G priváthálózatunk már élesben bizonyított a logisztika és a gyártás területén, illetve több tesztprojektben vettünk részt az autóipar területén is, így nagyon izgatottak vagyunk, hogy a most bejelentett együttműködés keretében az autóipar egy újabb szegmensében kamatoztathatjuk az újgenerációs internet kínálta lehetőségeket. Úgy gondolom, hogy hazánk egyik legjelentősebb technológiai beszállítójával, a magyarországi Bosch csoporttal igazán egyedülálló kísérleti megoldásokat hívhatunk életre, melyek a jövőben valóban megreformálhatják a teljes iparágat – mondta Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország Vállalati Szolgáltatások Üzletág vezérigazgató-helyettese.

2019-ben a hazai szolgáltatók közül elsőként a Vodafone indította el az ország első, mindenki számára elérhető kereskedelmi 5G hálózatát – az újgenerációs hálózat képességét ekkor egy távvezérlésű autó segítségével demonstrálták. Ezt követően, szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt újabb 5G alapú autóipari projektet mutatottak be a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen. Az együttműködés során egy olyan technológiai megoldást fejlesztettek, melynek segítségével lehetőség nyílt 5G privát hálózaton keresztül valósidőben versenyautót vezetni.

Az 5G hálózat a megnövekedett kapacitásnak, korábban nem látott gyorsaságnak és az alacsony válaszidőnek köszönhetően új távlatokat nyithat az autóipar területén. Az újgenerációs hálózat alkalmas a járművek folyamatos diagnosztikai adatainak gyűjtésére és továbbítására, az autók közötti információcserére, továbbá a stabil és alacsony válasz idejű vezeték nélküli adatkapcsolatok megteremtésére, ezzel támogatva az autonóm vezetést, vagy akár az okosvárosok úthálózatainak áteresztőképességének növelését. Az 5G továbbá stabil és megbízható csatornát tud biztosítani különböző mozgásban lévő végpontok között, ezáltal lehetőséget biztosítva a távvezérlésű technológiák működtetésére.