Elege van a robotolásból? A java még most kezdődik

Kapcsolódó cikkek

Elege van a robotolásból? A java még most kezdődik

Elege van a robotolásból? A java még most kezdődik

gyártás

1 perc

Az Oxford Economics tanulmánya szerint a következő évtized végéig 20 millió állás is megszűnhet a robotok térnyerése miatt.

Azt ugyanakkor az üzleti elemzőcég szakértői is elismerik, hogy az automatizálás teremthet is állásokat, illetve segítheti a gazdasági növekedést. Viszont azt is prognosztizálják, hogy növekedhetnek a jövedelmi különbségek, amelyek megelőzése csak állami beavatkozással lehetséges.

A tanulmány szerint minden munkába állított robot 1,6 emberi állást szüntet meg a gyártóiparban, leginkább a legalacsonyabban kvalifikált munkások feladatköre van ilyen értelemben veszélyben.

Így az alacsonyan képzett népességű régiókban akár kétszer több állás is megszűnhet, mint a magasan kvalifikált területeken, ami előrevetíti a társadalmi különbségek súlyosbodását.

Az elmúlt időszakban az automatizálás egyre több fehérgalléros munkakörben is megjelent az újságírástól az adótanácsadásig, ugyanakkor továbbra is a gyártóipari munkahelyek vannak a legnagyobb veszélyben.

Eddig nagyjából 1,7 millió állás szűnt meg a robotok miatt az évezred kezdete óta. 400 ezer Európában, 260 ezer Amerikában és 550 ezer Kínában – írta az Index.