IoT a döntéshozatalban – Üzleti képzés a Kürt Akadémián

Kapcsolódó cikkek

IoT a döntéshozatalban – Üzleti képzés a Kürt Akadémián

IoT a döntéshozatalban – Üzleti képzés a Kürt Akadémián

IoT Podcast

2 perc

2020. október 28-án indul a Kürt Akadémia „IoT for Business” kurzusa. Az intézmény egy korábbi, IoT és Ipar 4.0 képzése után a mostani kurzus az adatelemzésre és az ebből fakadó döntéshozatali eljárásokra, a felsővezetők szemléletformálására helyezi a hangsúlyt.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

„Az eddigi tapasztalataink és a piaci helyzet alapján változtattunk a tematika fókuszán, így lett egy üzleti célú IoT-képzésünk 8+1 alkalommal. Elsősorban a nagyvállalati közép- és felsővezetőknek ajánljuk ezt a lehetőséget. Kevésbé technikai jellegű lesz a tematika, sokkal inkább az üzleti értékteremtésre koncentrálunk, és azt vizsgáljuk meg, hol tart most ez az iparág, milyen jellegű vállalati kihívásokra ad megoldást. De azt is megnézzük, hogy a ’hype-on’ túl, melyek azok a problémák, amelyekre a Dolgok Internete jelenleg még kevésbé alkalmas” – összegezte a Kürt Akadémia képzési vezetője az M2M Zóna szeptemberi műsorában. (A Trend FM műsora 2019. októbertől IoT Zóna néven jelentkezik.)

„Mi azt szoktuk mondani, hogy a Kürt Akadémián több tréning is hídembereket képez, akik tisztában vannak saját üzleti folyamataikkal, látják a kihívásaikat, de szeretnének minél többféle eszközzel dolgozni. Ebben szeretnénk nekik segíteni és eszközöket adni, hogy a projektjeiket jól tudják definiálni, elindítani és támogatni” – tette hozzá Erki Szabolcs.

Az IoT for Business képzés tematikája:

  1. Üzleti célok felmérése: a résztvevők cégében melyek a releváns és megvalósítható projektek?
  2. Ipari folyamatok optimalizálása: Lean-elvek és az ipari folyamatok sajátosságai.
  3. Digitális megoldások: egy termék tervezése a stratégiától a kézzelfogható végeredményig.
  4. Megvalósítás – Hogyan legyen adatunk? A rejtett adatvagyon felmérése és új muníció termelése.
  5. Eszközök közti kommunikáció: mi alapján lehet a piac kínálta lehetőségek közül választani, és mikor kell fejleszteni?
  6. Adatelemzés és támogató platformok: globális platformok vs. saját fejlesztés, data science és machine learning.
  7. Szervezeti kihívások: avagy hogyan kerüljük el, hogy a digitalizációt támadásként éljék meg a kollégák?
  8. Diszruptív trendek: kooperatív robotok, új generációs mobilhálózatok, AR és VR (kiterjesztett és virtuális valóság).
  9. Következő lépések: személyre szabott tanácsadás az elkezdett digitalizációs projektek továbbviteléhez.

Hol tart az IoT a magyar cégeknél?

A képzési vezető szerint az Internet of Things terén egyfajta építkezés látható. Vannak már olyan hazai pilot projektek, amelyek lefutottak és sikeresek, de arról még nem lehet beszámolni, hogy széles körben elterjedt volna az „okos” technológia.

Milyen az adatvezérelt üzlet és vállalat? Erről szól a Kürt Akadémia következő meetup rendezvénye 2019. október 3-án, amelyen Erki Szabolcs is előadást tart az IoT-ról. Szó lesz ezen kívül a Data Science-ről és az AI technológiáról a többi közt az üzlet, ipar és mezőgazdaság területén.

A vállalati döntéshozóknak ugyanakkor szem előtt kell tartaniuk, hogy a digitális transzformáció olyan globális trend, amely a következő években visszafordíthatatlanul át fogja alakítani az iparágakat. „Ez a folyamat külföldön már most is zajlik, gondoljunk csak a személyi- és tömegközlekedésre, az ipari és logisztikai robotikára vagy az automatizáció újabb szintjeire” – emelte ki a képzési vezető.

A nyugati országokban való intenzívebb IoT-fejlesztések oka az is, hogy ott a költségcsökkentés elengedhetetlen versenyelőny, mondhatni, az életben maradáshoz szükséges. Magyarországon viszont ehhez képest körülbelül 3-5 éves fáziskésés látható, de vannak már kedvező jelek – például a kiskereskedelmi (retail) szektorban és a nagyvállalatok logisztikai raktárainál is.

Az interjúban szó volt a munkaerőhiányról is, amelyet szintén mérsékelhet az IoT- és a szenzortechnológia alkalmazása. Erre jó gyakorlati példa a többi között az üzemeltetés és a prediktív karbantartás területe.

További részletekért hallgassa meg a beszélgetést!