A legújabb technológiákat leshetik el egymástól a cégek

Kapcsolódó cikkek

A legújabb technológiákat leshetik el egymástól a cégek

Modern mintaüzemek: a legújabb technológiákat leshetik el egymástól a cégek

IoT Podcast

2 perc

A Modern Mintaüzemek Program célja a hazai kkv-k versenyképességének javítása, a vállalkozói környezet fejlesztése és a piachoz való magas fokú alkalmazkodás támogatása. A célcsoportot a fejlesztésekre nyitott mikro-, kis- és közepes vállalkozások, a modern, példaértékű gyárak, üzemek és műhelyek, valamint a korszerű vagy high-tech megoldásokat szállító cégek jelentik.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Kezdetben öt nagy multinacionális high-tech vállalat nyitotta meg kapuit a tanulni vágyó cégek előtt, de időközben ki kellett bővíteni a résztvevők körét. A magyarázat egyszerű: a kkv-k elsősorban a hozzájuk méretben és tevékenységben is hasonló cégektől tudnak megoldásokat átemelni a saját folyamataikba.

A 2017-ben indult programban – a 2020-as bővítésnek köszönhetően – jelenleg már több mint 100 vállalkozás vesz részt. Valójában egyfajta tudásbővítő kezdeményezésről van szó, melynek célja elsősorban a kis- és középvállalkozások közötti információcsere. Az érdeklődő cégek a modem4.hu oldalon keresztül regisztrálhatnak, ahol térképes kereső is segít a tájékozódásban, valamint a technológiai kategória és az üzem típusa is kiválasztható.

A robotika mellett a különböző felhőalapú megoldások, a CRM- és vállalatirányítási rendszerek, a 3D nyomtatás, a hidrogéntechnológia, az 5G, az önvezető járművek és számos más technológiai megoldást is megtekinthetnek az érdeklődők.

A mintagyárak a nagyobb méretű, klasszikus értelemben vett létesítmények. A mintaüzemek jelentik a „valódi” magyar kis- és középvállalkozásokat, kisebb üzemeket. A mintaműhelyek pedig egy-egy ipari megoldás szállítóinak referenciájaként jelennek meg – ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára az IoT Zóna műsorban.

„Egy-egy látogatás jellemzően félnapos elfoglaltságot jelent. A fix forgatókönyv a program bemutatásával kezdődik, ezt követően pedig a résztvevők megtekinthetik a tényleges termelést és működést is. A végén pedig beszélgetéssel, a tapasztalatok megosztásával zárul a szakmai program” – részletezte Dobos Balázs.

„A cél az egymástól való tanulás erősítése is. Ha tehát az adott vállalkozó szeretne ’ellesni’ egy-egy technikát, technológiát, vagy például szervezeti fejlesztésben gondolkodik, akkor meg tudja keresni a számára érdekes példákat. Néhány kattintással be tud jelentkezni és részt tud venni egy szervezett programon a kiválasztott társaságnál. A látogatók a napi működés közben tudják megfigyelni a kiválasztott helyszínen alkalmazott technológiákat, folyamatokat vagy éppen szervezési megoldásokat. Valós, akár a saját cégükben is alkalmazható példákon keresztül ismerhetik meg a különböző mintaműhelyeket, mintaüzemeket” – tette hozzá.

A Modern Mintaüzem Programban a hazai kkv-k mellett továbbá a külföldi székhelyű multinacionális vállalatok által alkalmazott technológiákat is meg lehet tekinteni. Ugyanakkor egészen kicsi, akár néhány fős vállalkozások is elérhetők. Már több mint 600 kkv vett részt a kapcsolódó látogatásokon. Az érdeklődő vállalkozók olyan többlettudásra tehettek szert, amit valóban hasznosíthatnak a napi munkájuk során és akár egy új pályázatra összeállítandó fejlesztési terv esetén is.