Az Amazon bedobta magát az okosotthonokban

Az Amazon bedobta magát az okosotthonokban

Az Amazon bedobta magát az okosotthonokban

kereskedelem

4 perc

A webáruházáról ismert vállalat újabb funkciókkal bővítette a virtuális asszisztensként működő hangszóróit. Továbbá piacra dobta Dash Button nevű eszközeit, amelyek gombnyomásra megrendelik az utánpótlást, ha otthon kifogyóban van a mosópor vagy a kávékapszula.

Tavaly novemberben az Amazon sokakat elkápráztatott Echo elnevezésű hangszórója piacra dobásával, amely nemcsak zenehallgatásra alkalmas, hanem egyfajta virtuális asszisztensként működik. A népszerű webáruházat üzemeltető vállalat 200 dolláros készüléke a zenelejátszáson túl képes arra, hogy kérdéseket válaszoljon meg, vagy akár hangutasítások alapján vásároljon be a világhálón. A cég az eddigi funkciókat megfejelve most bejelentette, hogy a berendezésekkel a jövőben szabályozni lehet majd az otthoni világítást, valamint sok más háztartási eszközt is.

A felhasználók első körben a WeMo Switch, Insight Swich, illetve Light Switch, továbbá a Hue A19, Lux, BR30, Bloom és LightStrip nevű világítási rendszereit tudják majd irányítani a hangszóró segítségével. Ez azonban csupán a fejlesztés kezdeti állomása, a társaság várhatóan újabb kiegészítésekkel bővíti majd az eddigi szolgáltatásait. Az Amazon ugyanis azt igyekszik elérni, hogy a vásárlók ne pusztán egy intelligens, éjjel-nappal dolgozó asszisztensként tekintsenek az Echo hangszórókra, hanem olyan kezelőfelületként, amelyen keresztül minden smart home készüléket szabályozni lehet.

Rico - házőrző kutya az éjjeliszekrényen >>Az Echo egy henger formájú hangszóró, amelynek a tetején hét mikrofont helyeztek el. Ezeknek a segítségével egyfelől ki lehet szűrni a háttérzajokat, illetve hangutasításokat lehet adni az eszköznek. A szóban kiadott parancsokat a készülékek az Amazon webalapú szervereihez kapcsolódva dolgozzák fel. A felhasználók az Amazon Music Library mellett a Prime Music, a TuneIn, illetve az iHeart Radio zenéit, továbbá a helyi rádióállomások híreit és időjárás-jelentését is meg tudják hallgatni a hangszórókon. Ez azonban még mindig nem minden, hiszen az Echo a tudakozó mintájára alapvető kérdésekre is választ tud adni a Wikipédiát véve segítségül.

A termék premierje óta az Amazon folyamatosan újabb frissítésekkel állt elő. A felhasználók például ma már be tudnak vásárolni a Pandora ékszerkollekcióból, illetve közlekedési információkhoz, sporteredményekhez és menetrendekhez is hozzájuthatnak.

Ahhoz, hogy a legújabb funkciókat is igénybe lehessen venni, nem kell mást tenni, mint első lépésben csatlakoztatni a Hue és WeMo készülékeiket az otthoni wifi-hálózathoz, majd nevet kell nekik adni a kapcsolódó alkalmazásban. Ezután egy egyszerű utasítással adhatnak parancsot „Alexának”, az Echo asszisztensének, hogy megtalálja a többi eszközt. Hogyha létrejött a kapcsolat, akkor elegendő lesz olyan instrukciókkal ellátni az eszközt, mint például „Alexa, kapcsold fel a folyosón a világítást”, vagy „Alexa, indítsd be a kávéfőzőt”. Az asszisztenst emellett arra is meg lehet kérni, hogy tompítsa a fényerősséget.

Flic: így is újragombolhatja az életét >>A vállalat az Echo hangszórók funkcióinak bővítése mellett sem tétlenkedett, az előző héten ugyanis a piacra dobta Dash Button névre keresztelt készülékeit is. Az öntapadós, gomb formájú eszközök a háztartási berendezéseken elhelyezve elsősorban a háziasszonyok számára bizonyulhatnak hasznosnak. Ha például a háztartásban éppen elfogyott a mosópor, a kávékapszula vagy akár az arckrém, akkor a gomb megnyomásával egyetlen szempillantás alatt meg lehet rendelni az utánpótlást az Amazon webáruházából.

A speciális gombok wifi-hálózaton keresztül csatlakoznak az okostelefonhoz, ahol a kapcsolódó alkalmazásban a vásárlók megadhatják, hogy miből, mennyit szeretnének rendelni. A felhasználók minden gombnyomásról kapnak külön értesítést, a rendelést pedig fél órán belül vissza lehet mondani. Érdemes még megjegyezni, hogy az apró készülékeknek létezik egy nagytestvére is, a Dash nevű „bevásárlóbot”, amellyel rá lehet szkennelni a bevásárlólistán azokra a termékekre, amelyek elfogytak.

A gombok és a bot egyaránt az Amazon házi árufeltöltő szolgáltatásának részét képezik, amelynek hosszú távú célja, hogy az otthoni eszközök automatikusan megrendeljék az utánpótlást, ha érzékelik, hogy egy termék kifogyóban van.

Forrás: TechCrunch / Venturebeat / IoT News