Mit jelent pontosan az, hogy okosotthon?

Mit jelent pontosan az, hogy okosotthon?

Mit jelent pontosan az, hogy okosotthon?

kereskedelem

3 perc

20 éve még egy időzítős bejárati lámpa is intelligens kiegészítőnek számított. A mai igények szintjén viszont már a fűtésnek magától kell tudnia, hány fokot biztosítson napközben a lakásban, a hűtő pedig jelezze, ha fogytán a tej.

Az okosotthonok definiálása egyre fontosabbá válik az ingatlanpiac szereplői számára, hiszen ezek a megoldások jelentősen növelhetik a jövőben az eladásokat és az árakat. A Coldwell Banker amerikai ingatlanközvetítő cég értékesítési ügynökeinek harmada állítja, hogy az intelligens előtaggal meghirdetett házak kelendőbbek.

A vállalat által készített felmérésből kiderül, hogy a felhasználók negyedének már legalább egy okoseszköze volt a háztartásában, az Y generációnak (18-34 évesek) pedig már több mint fele fogott bele hasonló fejlesztésekbe. Ezért a cég összefogott a technológiai hírportált üzemeltető CNET-tel, hogy egy pontos meghatározást állítsanak össze a smart home megoldásokról

Mi az okosotthon?

Olyan lakás, amely wifin, Bluetooth-on vagy más hasonló módon internethez csatlakoztatott eszközökkel van felszerelve. Ezek a ház különböző funkcióit vezérlik, automatizálják vagy optimalizálják, például a hőmérsékletet, a világítást, a biztonságot vagy a szórakoztatást, valamint biztosítják ezek telefonos, tabletes vagy számítógépes távirányítását.

A lakásnak rendelkeznie kell valamilyen okos biztonsági vagy hőmérsékletvezérlő rendszerrel, valamint ezek működtetésére megfelelő internetkapcsolattal. Ehhez kiegészítésként két további smart megoldásnak is jelen kell lennie az alábbi listáról: háztartási berendezések, szórakoztatóelektronika, világítás, kültéri szenzorok és biztonsági érzékelők.

Közös érdekek

Intelligens védelem az okosotthonnak

A Cnet főszerkesztője elmondta, hogy az ingatlanpiaci felmérés alapján az amerikai lakosság 87%-a elismeri az okoseszközök értékét, de négyből csak egy háztartásban fellelhető a technológia. Lindsey Turrentine szerint az okosotthon-technológiák piaca pontosan olyan megosztott, mint a számítógépeké volt 15 éve.

Úgy látja, hogy nagy szükség lenne egy hivatalos okosotthon-definícióra mind a vásárlók, mind pedig az ingatlanügynökök részéről. Ha ez sikerülne, akkor növelné az „okos” jelző egyértelműségét és megbízhatóságát.

A Coldwell Bankernél remélik, hogy a pontos meghatározás ezen felül segíti a mintegy 80 ezer ügynökük okosotthonokhoz kapcsolódó oktatását és végső soron ingatlanközvetítői minősítésük megszerzését. Sőt, a vásárlók érdekeit is védhetné egyes hirdetések valótlan állításaival szemben.

Az ingatlanpiac digitális átállása

A technológia elismerése és tanulmányozása egyik alapkövetleménye az ingatlankereskedésnek. Az elmúlt néhány évben az amerikai lakásokban az okostechnológia termékei és a környezetbarát eszközök léte fontosabbá vált a vevőknek, az értékesítőknek pedig fontos eladási faktor lett hirdetéseikben.

Az együttműködés további szakasza, hogy a közösen elfogadott meghatározás kialakítása után elkezdődhet a házak okosotthon-felszereltségének pontos listázása, így az adatállományban egyszerűbben lehet majd megfelelő felszereltségű lakásra lelni, a hirdetések pedig túlléphetnek a „három hálószoba, két fürdő” szövegezés egyszerűségén.

Forrás: CNBC.com