Memodo: kreatív okosotthon egy magyar egyetemistától

Memodo: kreatív okosotthon egy magyar egyetemistától

Memodo: kreatív okosotthon egy magyar egyetemistától

még több IoT

3 perc

Az ötlet lényege, hogy apró játékokkal, érmékkel vagy akár egy dominóval lehetne az intelligens otthon készülékeit irányítani.

Habár a jövő otthona valószínűleg hangvezérléses alapon fog funkcionálni, ez a módszer sokak számára kissé személytelennek tűnhet. Erre jelenthet egyfajta megoldást Bálint Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójának ötlete, a „Memodo – kísérleti okosotthon interface” című fejlesztés. Az eszköz működése azon alapul, hogy a műveleteket egy „tál” irányítja, melybe különböző fizikai tárgyakat téve különböző előre beállított paraméterek aktiválódnak. Példának okáért, ha a lakástulajdonos beledobja hazaérve a kulcsát, akkor azzal beindítja a klímát.

A Memodo központi egységét a tálhoz hasonló eszköz alkotja, amelynek egyszerű külseje három „dobozos” kamerát rejt. Ezek képesek érzékelni a vezérlőben elhelyezett tárgyak formáját és színét. A „totemnek” is nevezett kellék tehát bármi lehet, ami elfér a tálban: kulcs, dobókocka, érme vagy akár különféle kisebb játékok.

Olyan tárgyakról van szó, amelyek önmagukban nem csinálnak semmit, hacsak a Memodo fel nem ismeri azokat. Amikor ugyanis új tárgy kerül a mélyedésbe, akkor a készülék felvételi üzemmódra kapcsol, majd rögzíti a következő néhány műveletet, amelyet a lakó végrehajt: legyen szó a telefon lenémításáról, a lámpák feloltásáról vagy a fűtés beindításáról. Két-három alkalom után a rendszer „megjegyzi” mindezt, tehát hozzákapcsolja az adott tárgyhoz az adott műveletet és végre is hajtja azt, amikor a „totem” legközelebb a tálba kerül.

A formatervező szerint az emberek több érzelmi kötődést mutatnak a valódi, kézzelfogható „dolgok” iránt, ellentétben a képernyőkkel. A fejlesztéshez ugyanakkor az is adta az ötletet, hogy bizonyos helyzetekben az ember túl fáradt, hogy sok apró feladattal kényelmesebbé tegye otthonát – hazaérve épp elég ledőlni a kanapéba. És mivel ma már gyakorlatilag minden intelligens eszközhöz kapcsolódik saját okostelefonos alkalmazás, a felhasználó végül teljesen elveszhet az applikációk tengerében.

Ugyanakkor a Memodo egyelőre még csak egy kísérleti koncepció. Hiába lenne megvalósítható a mai hardverekkel, sokkal nagyobb akadály is áll előtte: az egységes IoT-szabvány. Egyelőre a különböző eszközök különböző „nyelveken” kommunikálnak, így nehéz lenne komplett ökoszisztémába összefogni a sok különböző gyártó termékét.

Forrás: Co.Design