Soha ki nem fogyó söröshordó? Ez már valóság

Soha ki nem fogyó söröshordó? Ez már valóság

Soha ki nem fogyó söröshordó? Ez már valóság

kereskedelem

3 perc

Leveszi a gondot a vendéglátósok és bártulajdonosok válláról a svájci Swisscom legújabb fejlesztése, amely biztosítja, hogy sose csappanjanak meg a raktáron lévő sörkészletek. A hordókat ugyanis különleges érzékelőkkel szerelték fel, az M2M, vagyis gépek közötti kommunikációra épülő technológia pedig azonnal jelzi, ha a tartály kifogyóban van és segít a megrendelések pontos időzítésében.

Az izgalmas újítást a vállalat a Feldschlösschen Beverages Grouppal karöltve vezette be, amely immár 135 éve az egyik legnagyobb sörfőzde Svájcban. A tényleges piacvezető pozíciót azonban 2000-ben szerezték meg, amikor a dán Carlsberg felvásárolta a céget. A vállalat központja Rheinfeldben található, de országszerte 17 logisztikai egységgel is rendelkezik. A két sörfőző mellett egy ásványvíz-palackozó üzemet is működtetnek, így összesen 50 különböző italt gyártanak.

A mérőóráktól a pékségekig - 6 gyakorlati példa az M2M-re >>Az innovatív fejlesztés egészen kivételes lehetőséget ad arra, hogy az éttermek és vendéglátóhelyek üzemeltetői minden eddiginél magasabb szintre emeljék a kiszolgálást. A hordókra felszerelt szenzorok folyamatosan figyelik a tartályban lévő ital mennyiségét, hőmérsékletét, illetve ellenőrzik a nyomás változását. Ha fogytán vannak a készletek, akkor a felhasználók egy „myBeer” névre keresztelt alkalmazásban leadhatják az újabb rendelést.

A tulajdonosok, pultosok és felszolgálók így akár okostelefonon vagy tableten is nyomon követhetik a hordókban lévő nyomás alakulását, így biztos nem tesznek a vendég elé rosszabb minőségű, kevésbé szénsavas sört. Azzal, hogy az aktuális folyadékszintet ellenőrizni lehet, a vendéglátósok nem csupán a kiszolgálást emelhetik magasabb szintre, de az adatok révén a napi fogyasztást is könnyen vissza lehet követni. Ez az újabb rendelések leadásában is hasznos segítség, így ugyanis pontosan lehet időzíteni, mikor érdemes utánpótlásról gondoskodni.

Az M2M-alapú technológia nem pusztán a vendéglátóhelyek mindennapjait könnyíti meg, hanem hozzájárul a hatékonyság javításához, illetve a költségek csökkentéséhez a Feldschlösschennél. A fejlesztés segítségével a vendéglátósok elfelejthetik a téves, rosszul időzített rendeléseket, emellett optimalizálhatják a szállítmányokat. Ezáltal évente akár több ezer kilométernyi utat is könnyedén meg lehet spórolni, nem beszélve a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorításáról.

A Feldschlösschen ügyfelei közül már több mint 300-an használnak valamilyen M2M-alapú technológiát. Így elmondható, hogy Svájcban igen népszerűek az innovatív megoldások már a gasztronómia területén is. A projektbe várhatóan több nagy világmárka is bekapcsolódik a későbbiekben, így hamarosan hotelek, új vendéglátóhelyek, de akár tehetősebb háztartások is beszerezhetik majd az intelligens söröshordót. Érdekes lehet például négy év múlva összehasonlítani az akkori és a mostani foci világbajnokság alatti sörfogyasztás mennyiségét, hogy vajon tényleg hozott-e változást a kifogyhatatlan svájci söröshordó.

Forrás: M2M World