10 tipp a smart cityhez

10 tipp a smart cityhez

10 tipp a smart cityhez

közszolgáltatás

3 perc

Intelligens parkolási rendszerek, mobil idegenvezetők, okosmérők, amelyek jelentősen csökkentik az energiafogyasztást, illetve érintőképernyős kijelzők – összegyűjtöttük, melyek azok a technológiák és megoldások, amelyek valóban okossá teszik a városokat.

Okosvárosok - Úton a csúcs felé >>Ha úgy gondolja, hogy a világ nagyvárosai már most is túlzottan zsúfoltak, akkor ideje felkészülni, hogy a helyzet a jövőben sem javul. A legújabb jóslatok szerint ugyanis 2030-ban világszerte 5 milliárd ember él majd városokban, tehát a következő években felgyorsul az urbanizációs folyamat. A népsűrűség további növekedésére pedig már most el kell kezdeni a felkészülést, vagyis a településeknek okosabbá és élhetőbbé kell válniuk, amiben hasznos segítséget jelenthetnek az új intelligens technológiák.

A smart city megjelenése persze már nem új keletű folyamat; az utóbbi években a világ több nagyvárosa olyan fejlesztő vállalatokkal léptek kapcsolatba, amelyek az életminőség javítását szolgálják az innovatív megoldásaikkal. A technológiai átalakulás jegyében például új forgalomirányítási, közlekedési és parkolási rendszerek léptek működésbe, átalakult az utcák éjszakai világítása és az okosmérőknek köszönhetően csökkent az energiafogyasztás és a háztartások rezsiköltsége. Az okostelefonok térhódítását meglovagolva emellett a cégek és a helyi vezetés olyan speciális alkalmazásokat fejlesztettek ki, amelyek egyaránt hozzájárulnak a hétköznapok egyszerűbbé és hatékonyabbá tételéhez.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mely szolgáltatások és technológiák azok, amelyeket ma már egyre több okosvárosban meg lehet találni:

1. A városokban elhelyezett érzékelők által összegyűjtött adatok nyílt megosztása: ennek részeként minél több ötletbörzét érdemes szervezni. Erre példa a New York-i BigApps verseny, amely során a résztvevők hasznos telefonos alkalmazásokat fejlesztenek ki, hogy javítsák a lakók életminőségét és ellássák őket a megfelelő adatokkal. A felhasználók így hozzájuthatnak a levegő szennyezettségére vonatkozó információkhoz, sőt azt is megtudhatják, hogy egy étterem milyen pontszámot kapott a közegészségügyi hatóságtól az ellenőrzések során.

2. Parkolást segítő okostelefonos alkalmazások: az intelligens parkolási rendszerek kiépítése során a parkolóhelyeket érzékelőkkel látják el, amelyek értesítéseket küldenek a vezetők okostelefonjára, hogyha valahol felszabadul egy hely. Ezzel csökken az utcák zsúfoltsága, a sofőrök időt, üzemanyagot és pénzt spórolnak meg, arról nem is beszélve, hogy a szén-dioxid-kibocsátás is mérséklődik.

3. Digitális, könnyen használható fizetési rendszerek a parkolókban, mint például az E-ZPass alkalmazás. Egyetlen vezető sem szeretne büntető cédulákat találni a szélvédőjén, vagy kerékbilincset kapni, hogyha túllépte a kifizetett időkeretet, és sok esetben a sofőröknél nincs aprópénz, amit bedobhatnának az automatákba. Ebben már ma is fontos segítséget jelentenek az okostelefonok és a parkolási díj gyors, gombnyomásra történő kifizetését segítő appok.

4. Olyan okostelefonos applikációk, amelyek segítségével például a lakók „örökbe fogadhatják” a városi tulajdont – egyebek között a szemeteseket, telefonfülkéket, tűzcsapokat és fákat. Ennek egyik nagy előnye, hogy a városvezetésnek így nem kell külön személyzetről gondoskodnia, hogy rendben tartsa a közterületek egy részét, az „örökbe fogadók” felelnek ugyanis a karbantartásért. Az amerikai Bostonban és Honoluluban már működnek ilyen alkalmazások, a tapasztalatok szerint a lakók így sokkal elkötelezettebbé válnak a köztulajdon állapotának megőrzése iránt.

5. Csúcstechnológiás hulladékkezelő rendszerek. A Pay-As-You-Throw megoldás például hozzájárul ahhoz, hogy a háztartások több szemetet hasznosítsanak újra és kevesebbet pazaroljanak. A rádiófrekvenciás azonosítás, tehát az RFID-alapú technológia segít abban, hogy a hulladék közül könnyedén ki lehessen válogatni a műanyag palackokat, így azok nem a szemétlerakókba kerülnek.

A Facebook felcsap virtuális idegenvezetőnek >6. Mobil idegenvezetők: minden okosvárosban működnie kellene olyan telefonos alkalmazásnak, amely hasznos információkkal szolgál a látványosságokról – a múzeumokról, parkokról, művészeti alkotásokról, éttermekről, rendezvényekről vagy akár valós idejű tömegközlekedési és forgalmi adatokat biztosít. Hasonló applikációk működnek például Baltimore-ban, New Orleans-ban, Ottawában és Charlotte-ban, ezek segítségével a lakók és a turisták könnyebben igazodnak el a városokban.

7. Érintőképernyős kijelzők: itt szó lehet például az újságosstand mellé elhelyezett automatákról, amelyeken jegyet vagy bérletet lehet váltani a tömegközlekedési járművekre, vagy a taxikban beüzemelt televíziókra. A finnországi Helsinkiben emellett léteznek már olyan kioszkok is, amelyeken a járókelők a forgalomra és az aktuális időjárásra vonatkozó információkhoz juthatnak, de el is olvashatják a legfrissebb híreket.

8. Közösségi információmegosztás: a forgalmas közterületeket – például a metróállomásokat és pályaudvarokat – el kellene látni wifi-kapcsolattal, illetve az utasok számára valós idejű időjárási adatokat kellene biztosítani. A digitális érzékelőknek és mobilos alkalmazásoknak pedig segíteniük kell a rendőrök munkáját és a vészhelyzetek elhárítását. A lakók ennek jegyében külön értesítőt kaphatnának a telefonjukra, hogyha a közelükben bűncselekmény történik, vagy egy hevesebb vihar közeledik a város felé.

9. Zöld benzinkutak: ennek egyik kitűnő példája a Szerbiában üzembe helyezett Strawberry Tree, amelyet napelemekkel láttak el, illetve a vezetők wifin keresztül internetezhetnek is, miközben tankolnak. A megújuló erőforrások kiaknázása ezen kívül is fontos szerepet kap az okosvárosokban, így egyre több helyen tűnnek fel napelemmel felszerelt lakóházak, középületek vagy kertek. Az amszterdami SolaRoad biciklis utat pedig éjszaka a napelemek által a nap során összegyűjtött energiával világítják ki.

10. Telekocsi-szolgáltatás: sok helyen problémát jelent, hogy az autókban a sofőrön kívül nincs másik utas, míg ha a vezetők hajlandóak lennének felvenni a „digitális” stopposokat egy mobiltelefonos applikáció segítségével, akkor ezáltal jelentősen csökkenhetne az utak zsúfoltsága és a légszennyezettség. Ezekre a szolgáltatásokra már Magyarországon is vannak példák. Az autósok ráadásul már olyan mobiltelefonos alkalmazásokat is igénybe vehetnek – mint a Waze, illetve a Greenway – amelyek segítenek megtalálni az úti célhoz vezető legrövidebb útvonalat.

Forrás: Mashable