Mennyire okos az oroszországi foci-VB?

Kapcsolódó cikkek

Mennyire okos az oroszországi foci-VB?

Mennyire okos az oroszországi foci-VB?

még több IoT

3 perc

A 2018-as világbajnokság szervezőbizottsága előzetesen többször beszélt arról, hogy miként fogják használni a Dolgok Internete (IoT) technológiákat a stadionokban és a rendező városok infrastruktúrájában. Ahogy minden tömegrendezvénynél itt is az a cél, hogy az esemény elejétől a végéig sikeres legyen a szervezés, és elkerüljék a potenciálisan elképzelhető, mégis váratlan helyzeteket.

Oscar Perez-Cordoba Davila, aki a spanyol La Liga bajnokságban szerzett tapasztalatokat és az Európai Stadiongazdálkodási Szövetség ügyvezető igazgatója, korábban az IoT World Summit eseményen beszélt azokról a már létező megoldásokról, amelyeket a spanyol klubok használnak, és a VB ideje alatt az oroszok is alkalmazhatnak.

IoT és foci – Új dimenziók a teljesítményértékelésben. Olvassa el a cikksorozat első részét is!

„A klubok is nyitnak az innovatív megoldások felé a jobb stadionmenedzsment és a tömegrendezvények hatékonyabb lebonyolítása érdekében, és megelőző célzatból működnek együtt a ligával, a rendőrséggel és a városi szolgáltatókkal. A biztonság kiemelten fontos, a többi között ezért is alkalmazunk innovatív megoldásokat, így drónokat is” – nyilatkozta Oscar Perez-Cordoba.

Bár a teljesen high-tech sportrendezvényekre még várni kell, de számos olyan okostechnológia létezik, amely már 2018-ban is könnyen elérhető a szervezők számára – akár a világbajnokságon is.

Intelligens biztonsági rendszerek

Azt külön mondani sem kell, hogy mennyire fontos a szurkolók, önkéntesek, játékosok, szakmai stábtagok és a stadionban dolgozók biztonsága. A „smart” biztonsági megoldások közé tartozhatnak az arcfelismerő kamerák, az ujjlenyomat-olvasó eszközök vagy például az intelligens tűzoltórendszerek is.

Energiaoptimalizálás

A hatalmas tömeg fogadása és jelenléte bizony rengeteg energiaigénnyel is jár. Az IoT-rendszerek segítenek abban, hogy valós időben, kisebb területekre lebontva monitorozzák a fogyasztást, szükség esetén alternatív forrásokat kutatnak fel, vagy akár optimalizálják az energiafelhasználást – nem csupán a stadionban vagy a stadion körül, hanem az egész városban is.

WiFi

A WiFi-szolgáltatás biztosítása alapvetően egyszerűen megoldható, hiszen a legtöbb bárban, kávézóban, étteremben és közösségi tereken könnyen hozzáférhet bárki. Igen ám, de amikor egy stadionba zsúfolódik be több tízezer fanatikus, és rajtuk kívül közvetítő stábok, újságírók hada számára kulcsfontosságú a nagysebességű, megbízható és stabil internetkapcsolat, az már nagyon is összetett feladat. Ehhez a többi között külön optikai hálózat kiépítése is szükséges.

A nem kellően körültekintő wifizés ugyanakkor kockázatokkal is jár a felhasználókra és azok adataira nézve. A Kaspersky Lab korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei FIFA labdarúgó-világbajnokság 32 ezer nyilvános wifi-hálózatának csaknem negyedénél hiányzik a titkosított adatforgalom. Az orosz kiberbiztonsági cég „feketelistáját” Szentpétervár, Kalinyingrád és Rosztov vezeti.

A cikk folytatásában bemutatjuk azt is, hogy milyen lehet a jövő VB-je.

Forrás: