Okosórát a bírónak! A foci vb-n debütál a Big Bang Referee

Kapcsolódó cikkek

Okosórát a bírónak! A foci vb-n debütál a Big Bang Referee

Okosórát a bírónak! A foci vb-n debütál a Big Bang Referee

szórakozás

3 perc

A luxusóráiról ismert Hublot még tavasszal, a Baselworld svájci órakiállításon mutatta be első okosóráját, amelyet kifejezetten az oroszországi világbajnokság játékvezetői számára készítettek.

A karórát nemes egyszerűséggel The Big Bang Referee 2018 FIFA World Cup Russia-nak nevezték el. A kifejlesztésére a világbajnokság házigazdái kérték fel a francia tulajdonú gyártócéget. Az Hublot a hivatalos időmérője lesz a csütörtöktől induló sporteseménynek.  

Ez lesz az első torna, ahol alkalmazni fogják a videóbírót (video-assisted referees – VAR). Az okosóra pedig lehetővé teszi a játékvezetőnek és asszisztenseinek, hogy közvetlenül a videóbírókkal kommunikáljanak, vajon áthaladt-e a labda a gólvonalon. A karóra össze lesz kötve az ún. gólvonal-technológiával, ami egy elektronikus videótámogató rendszer a bírók számára – áll a cég korábbi közleményében.

A dizájn része a már létező Big Bang sorozatból ismert kevlár betét, valamint a márka védjegyévé vált, hat H-betűt formázó csavarral ellátott előlap. Annyi apró különbség azért van, hogy a hagyományos sorozatnál kissé vastagabb a készülék, mert tartalmaznia kell a szükséges elektronikát is.

2018 darabból áll a limitált széria

A tervezéskor azt is figyelembe vették, hogy a viselhető eszköznek legyen egy szurkolói változata is – természetesen VB-funkciókkal.

Az okosóra minden találkozó előtt 15 perccel értesítést küld, ahogy a gólok és a sárga/piros lapok kiosztása után is. A mérkőzések idején a készülék megjeleníti a mérkőzések statisztikáit. Amennyiben gól születik, akkor vibrál, és megjelenik a számlapon a „Gól!” felirat.

Az biztos, hogy a játékvezetőkön és segítőiken felül kevesek kiváltsága lesz a Big Bang Referee viselése, mert a szurkolóknak szánt limitált szériában mindössze 2018 darab készült belőle. További „extraként” két óraszíj is jár hozzá. Az órák valamennyi részt vevő csapat nemzeti színeiben elérhetőek lesznek, és igény szerint a szíjat is a vásárlók választhatják meg. A hivatalos ár 3700 font vagy 5200 dollár – körülbelül 1,3 millió forint.

Az Hublot az ismertebb gyártók között utolsóként jelentette be a saját okosóráját. A dán Skagen még év elején mutatta be saját érintőképernyős készülékét, míg a Fitbit újabb terméke akár az Apple Watch riválisává is válhat.

Forrás: