Okostipp a most még távoli nyárra – Így mérheti az UV-sugárzást

Okostipp a most még távoli nyárra – Így mérheti az UV-sugárzást

Okostipp a most még távoli nyárra – Így mérheti az UV-sugárzást

még több IoT

1 perc

A L'Oreal a múlt héten tartott CES kiállításon mutatta be My UV patch nevű tapaszát, mely képes lesz mérni a viselőjét ért káros sugárzást.

A francia kozmetikai és szépségápolási óriás által kifejlesztett terméket egyelőre még nem lehet beszerezni, a tervek szerint nyártól lesz majd ingyenesen elérhető 16 országban, köztük az Egyesült Királyságban – számolt be róla a BBC.

A fejlesztésen összesen 25 országból – például Párizsból, Szingapúrból, New York-ból – érkezett tudósokból álló csapat dolgozott. A pontos eredmények méréséhez a tapasz viselőjének első lépésként le kell fényképeznie a viselt darabot, majd a képet fel kell töltenie a kapcsolódó applikációba.

A technológiai háttérről annyit lehet tudni, hogy a tapaszban olyan fényérzékeny kékfesték található, mely ultaribolya-sugárzás hatására képes színt váltani. Az eldobható, ultravékony tapasz egyébként öt napon keresztül, a test bármely pontján viselhető.

Ugyan vannak más, UV-sugárzás mérésére alkalmas termékek, a gyártó szerint viszont ez az első ilyen típusú rugalmas, viselhető darab a piacon. Guive Balooch, a vállalat alelnöke úgy véli, a termék nagy előnye, hogy bárhol, bármikor használható, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a My UV patch nem tévesztendő össze a különféle napvédő termékekkel.

Carolina Milanesi, a KWP ComTech nevű piackutató cég kutatási vezetője is jó ötletnek tartja a kezdeményezést, ugyanakkor szerinte az önfotózás és az elkészült kép alkalmazásba történő feltöltése esetenként kényelmetlen vagy frusztráló lehet.

Forrás: International Business Times