Technológia és kényelem: mit tudnak az okosotthonok?

Kapcsolódó cikkek

Sorozat további cikkei

Technológia és kényelem: mit tudnak az okosotthonok?

Technológia és kényelem: mit tudnak 2021-ben az okosotthonok?

még több IoT

3 perc

Az elmúlt két évtizedben komoly fejlődésnek indult a smart home technológia, és ma már a ház minden helyiségébe beköltözhetnek a jövőt idéző készülékek. A legtöbb fejlesztés talán magától is divatba jött volna, de azért a pandémia is felerősítette a trendeket.

A világhálóra csatlakozó, távolról vezérelhető okoskészülékek már nemcsak a legdrágább otthonokban vannak jelen, vagy várnak arra, hogy a későbbi felújításkor helyet kapjanak. A Forbes nemzetközi körképe szerint sokan már a lakásvásárláskor is figyelembe veszik, hogy milyen intelligens technológiát építettek be a kiszemelt ingatlanba. Íme, a 10 legfontosabb trend 2021-ben.

Integráció

Az egyik legszembetűnőbb változás, hogy az otthoni technológia rendkívüli mértékben integrálttá vált. Megléte pedig luxus helyett ma már inkább elvárásnak számít, csakúgy, mint az egyszerű használat és a csatlakoztatottság. Az integrációt tekintve egyre több eszköz kezd kommunikálni a másikkal: ha a lakás több szobájában is elhelyeztek Google Home hangszórót, azok képesek csoportként is működni.

A Philips Hue okosvilágítás például akár az egész házban irányíthatja a fényeket, és a háztartás minden lámpáját képes a megadott program szerint fel-le kapcsolgatni. Az okosfridzsider pedig, ha azt érzékeli, fogytán van a tej, hozzá tudja azt adni az Amazon Alexán tárolt bevásárlólistához. Az összekapcsolhatóság tehát elengedhetetlen, ha az otthoni rendszer bővítéséről van szó.

Egyszerűbbé vált az eszközök kezelhetősége is. A legtöbb kütyü üzembe helyezéséhez nem kell különösebb technológiai tudás. Egy kiállás, wifi-kapcsolat és okostelefon segítségével a legtöbb felhasználó gond nélkül összekapcsol több készüléket is, így ez egyre kevésbé jelent akadályt az innovatív megoldások terjedése előtt.

Mesterséges intelligencia és IoT

A virtuális asszisztenseknek – például az Amazon Alexának és a Sirinek – köszönhetően az emberek többsége már ismeri az MI működésének legalább néhány aspektusát. A gépi tanulás folyamatosan fejlődik, egyre jobban megérti a kapott utasításokat és egyre relevánsabb válaszokat ad rájuk. A gépi intelligencia a okosotthonokban helyet kaphat a többi között zenehallgatásban, a teendők listájának frissítésében vagy a világítás működtetésében.

Érintésmentesség

A már korábban felfutó trendet a világjárvány még jobban felerősítette. Valószínűleg mindenki találkozott az elmúlt másfél évben a boltok érintésmentes kézfertőtlenítő-adagolóival. Bár ezek általában nem az internethez kapcsoltan működnek, de a lehetőség meg lenne rá. 

Összességében jól látható, hogy a fizikai kontaktust nem igénylő fejlesztések koncepciója látványosan terjed. Az új innovációk között van például az érintés nélküli ajtócsengő, de a mobilapplikáción keresztül irányítható otthoni eszközök is lehetővé teszik, hogy a készülékek felületéhez ne kelljen hozzáérni.

Intelligens termosztátok

A sokat tudó hangszórók után a felokosított termosztátok számítanak a legelterjedtebb smart home készüléknek. Nagy előnyük, hogy általában könnyű installálni őket, és teljesen a lakók egyedi hőmérsékletigényének, illetve napi rutinjainak megfelelően állíthatók be akár távolról is.

Ezek az eszközök ráadásul a környezettudatosabb energiafelhasználásban is fontos szerepet kaphatnak, hiszen mind a hűtés, mind a fűtés gyorsan leállítható vagy optimalizálható velük. Az így megtakarítható költség is jelentős. A Nest adatai szerint a technológiával egy átlag amerikai évente 10-12 százalékkal csökkentheti a fűtési költségeit, és 15 százalékkal kevesebb lehet a légkondicionálás miatti kiadása.

A további trendekről a cikk folytatásában olvashat.

Forrás: