P2P: egyre kényelmesebbé válhat a mobilfizetés

P2P: egyre kényelmesebbé válhat a mobilfizetés

P2P: egyre kényelmesebbé válhat a mobilfizetés

pénzügy

1 perc

Az Európai Központi Bank azt tervezi, hogy 2017 végétől Európa-szerte lehetőség legyen a P2P-alapú mobilfizetésre. Így a felhasználók az egymás közti átutalásokat is olyan könnyen intézhetnék, mint a bolti vásárlásokat.

A terv szerint Európában a felhasználók 2017 végére úgynevezett P2P (peer-to-peer vagy person-to-person), azaz bankok kiiktatásával történő, egymás közötti fizetéseket tudnak majd kezdeményezni kizárólag a fizető fél mobiltelefonszámát használva, amely önmagában is helyettesítheti a nemzetközi bankszámla IBAN-számát – hivatkozott az Európai Központi Bankra az NFC World+ hírportál.

Okosfejlesztések: a bankoknak is rá kell kapcsolniuk

Az EKB és az euróövezeti központi bankok által alkotott Eurosystem arra számít, hogy mindez egy specializált, úgynevezett look-up szolgáltatás segítségével fog megvalósulni, amely biztonságos szervereken keresztül fogja összekötni a telefonszámokat a bankszámlaszámmal, hogy ne lehessen visszaélni az adatokkal – monda Yves Mersch, az európai jegybank igazgatósági tagja vitaindító beszédében a Francia Pénzforgalmi Bizottság konferenciáján.

Ugyanakkor az Eurosystem a pénzforgalmi szolgáltatókat arra is ösztönzi, hogy 2017 novemberéig tegyék elérhetővé felhasználóik számára az azonnali fizetési megoldásokat. Ez alatt az olyan szolgáltatásokat kell érteni, melyeknek köszönhetően bankok közt is azonnal, naptól és időtől függetlenül történhetnek az átutalások.