Retinaszkenner teheti biztonságosabbá a mobilfizetéseket

Retinaszkenner teheti biztonságosabbá a mobilfizetéseket

Retinaszkenner teheti biztonságosabbá a mobilfizetéseket

pénzügy

3 perc

A Samsung Pay mobilfizetési szolgáltatás felhasználói hamarosan a mostaninál is biztonságosabbá tehetik a tranzakcióikat a Galaxy Note 7 okostelefon segítségével.

A dél-koreai telefongyártó újabb csúcsmodellje ugyanis beépített retinaszkennerrel rendelkezik, ezzel biztosítva, hogy kizárólag a tulajdonos kezdeményezhessen fizetést az íriszazonosítást követően.

A korszerű technológia emellett lehetővé teszi, hogy a felhasználók feloldják az eszköz zárolását és felcsatlakozzanak az internetre, nemsokára pedig akár még a mobilbankolást biztosító alkalmazások is elérhetővé válnak az új megoldásnak köszönhetően. A Galaxy Note 7 kiemelkedő biztonságot és adatvédelmet kínál a vásárlóknak, ráadásul modern biometrikus azonosításra – például a retina és az ujjlenyomat beolvasására – alkalmas technológiával van ellátva – összegezte az NFC World+.

Az újdonságok közül a gyártó kiemelte az úgynevezett Secure Foldert, ami lényegében egy különálló mappa a telefonban, ahol a felhasználók magánjellegű fájlokat és applikációkat tárolhatnak. Ehhez a mappához csakis egy ujjlenyomat- vagy retinaazonosítást követően, illetve egyedi számkombináció vagy PIN-kód megadásával lehet hozzáférni. A mobiltulajdonos számára a szolgáltatás legfőbb előnye, hogy megőrizheti privát és személyes adatai biztonságát, legyen szó akár üzleti szempontból fontos és titkos dokumentumokról, vagy bankkártya információkról.

Egy hasonlóan jelentős biztonsági funkció, a Samsung Pass, amely révén a felhasználók gyorsan bejelentkezhetnek bármely honlapra a Samsung böngészőjén keresztül – szintén egy biometrikus azonosítást követően. Mivel a telefon tulajdonosának nem kell folyton azzal vesztegetnie az idejét, hogy megadja a felhasználónevét vagy a jelszavát, az újítás így sokkal kényelmesebbé teszi az internetezést.

Amellett, hogy biztonságosabbá válik a privát adatok tárolása, és a különböző weboldalakhoz történő hozzáférés is felgyorsul, a koreai gyártó több jelentős pénzintézettel – például a Bank of Americával, a Citibankkal és a US Bankkal – próbál partneri kapcsolatra lépni, hogy az íriszazonosítást idővel a mobilbanki applikációk esetében is be lehessen vezetni.

A Samsung szerint az íriszazonosítás jóval megbízhatóbb, mint az ujjlenyomat-alapú ellenőrzés, ugyanis ez utóbbi esetében néha előfordul, hogy a rendszer akkor is engedélyezi a belépést, hogyha a tárolt és a beolvasott adatok között nem száz százalékos az egyezés.