Távolról is közel – Ilyen a „megosztható égbolt”

Távolról is közel – Ilyen a „megosztható égbolt”

Távolról is közel – Ilyen a „megosztható égbolt”

szórakozás

2 perc

A Patch of Sky valahol félúton jár az IoT (Dolgok Internete) praktikus és művészi felhasználása között.

A fejlesztés segítségével a felhasználó közelebb érezheti magát a távol lévő családtagjaihoz, barátaihoz, a speciális lámpa ugyanis szimbolikusan megmutatja, hogy a távolban milyen az időjárás, és milyen napszak van. A fejlesztés szlogenje: „oszd meg a fölötted lévő égboltot”.

Rengeteg technológia áll ma már az emberiség rendelkezésére, amivel – ha az online térben is, de – csökkenteni lehet a távolságokat. Ma már a videotelefonálás is teljesen megszokott, a Patch of Sky viszont egy ennél szofisztikáltabb, kifinomultabb megoldás.

Az egyiptomi istenekről elnevezett eszközök a lakás bármely pontján felszerelhetőek. A távollévő fél Facebook-profilja alapján a szoftver megtudja, hogy pontosan hol tartózkodik az illető, majd különböző internetes adatbázisok alapján kideríti az időjárást, amit megjelenít a lámpán. Ha nagyon meleg van, pirosan világít, ha szép napos az idő, akkor sárgán, enyhe esőnél pedig szürkéskéken. A leglátványosabb talán a vihar, ilyenkor a lámpa a villámlásokhoz hasonlóan villog.

Az eszköz érdekessége, hogy a BERGcloud internetes rendszert használja. Ez megkönnyíti a különböző IoT-fejlesztéseket, hiszen egy előreprogramozott módot kínál fel az eszközöknek az internetcsatlakozásra.

Az elkövetkezendő időkben valószínűleg még sok hasonló – hasznos és a kevésbé hasznos, de szórakoztató – találmányt láthatunk majd a Dolgok Internetével kapcsolatban.