A pilates mint hatékony mozgásterápia

Kapcsolódó cikkek

A pilates mint hatékony mozgásterápia

A pilates mint hatékony mozgásterápia

Üzleti Hírek

2 perc

Az elmúlt néhány év során a klasszikus gyógytorna folyamatosan fejlődött: dogmák dőltek meg, és a szakemberek új módszerekre kezdtek el felfigyelni. Az egyik ilyen például a pilates, amely korántsem tekinthető újdonságnak, Joseph Pilates ugyanis ennek a mozgásformának az irányelveit majd 75 éve dolgozta ki. Ezeknek azonban csupán csak most sikerült találkozniuk a szüntelenül fejlődő fizioterápia elveivel.

A gyakorlatai hihetetlen módon karbantartják az izomzatot

Joseph Pilates a saját testén, majd később az ágyban fekvő betegeken fejlesztette ki a pilates módszerét és az ehhez szükséges eszközöket azzal a céllal, hogy bizonyos területek és ízületek terhelése nélkül lehessen a test, főleg a törzs többi izmát fejleszteni. 

Ha elmész tehát egy pilates stúdióba, részt veszel egy egyéni órán, és az oktató folyamatos jelenléte, illetve kontrollja mellett megfelelően végzed el azokat a gyakorlatokat, amelyek speciálisan a stabilizáló izmokat kapcsolják be és fejlesztik, akkor az izomzatod nagyszerűen karbantartható, sőt bámulatosan fejleszthető. 

Ha egyéb okból van szükséged gyógytornára

Nemcsak az izmok fejlesztése miatt lehet valakinek szüksége gyógytornára, hanem például a helytelen testtartás és a sok stressz mellett kialakuló kisebb-nagyobb sérülések kiküszöbölése érdekében, illetve a rehabilitáció részeként is.

A pilates pedig ezekben az esetekben is rendkívül hasznos tud lenni, mivel a különböző gyakorlatai jelentősen segítik és fejlesztik a testkontrollt és a koncentrációt, illetve hozzájárulnak a helyes légzés elsajátításához. Arról nem is beszélve, hogy az elvégzésekor a precíz, pontos kivitelezés jóval lényegesebb, mint az ismétlésszám, ami elősegíti a test fokozatos terhelését.

Ezeknek az irányelveknek köszönhetően pedig a talajon végzett gyakorlatok igazán hasznosak lehetnek a fizioterápiás kezelések során.

Érdemes kipróbálnod a Reformer Pilatest is

A tévhitekkel ellentétben a Reformer gépek nemcsak az izmok erősítésre szolgálnak, hanem nagyban megkönnyítik a gyakorlat helyes végrehajtását, mivel vezetik a mozdulatokat, és fokozatosan adagolják a rugókkal a terhelést.

Ez pedig segít abban, hogy biztonsággal tudd stabilizálni az ízületeidet és a gerincedet, ami a későbbiekben a nehezebb és nagyobb kihívást jelentő gyakorlatok elvégzését sokkal egyszerűbbé teszi majd. Nem véletlen tehát ezeknek a gépeknek a rohamosan terjedő népszerűsége a sportolók és táncosok körében.

Végső gondolatok

A fentebb leírtak is tökéletesen bizonyítják, hogy a pilates a gyógytorna egyik igazán hatékony formájának tekinthető, és nemcsak a sérülések, illetve a test túlterhelése után, hanem megelőző célzattal is.

Egy a fontos: kitartóan és helyesen legyenek a gyakorlatok elvégezve egy szakember felügyelete mellett, különösen akkor, ha még kezdőnek számítasz a pilates világában.