Egy apró eszköz a stabilabb vezethetőségért

Kapcsolódó cikkek

Egy apró eszköz a stabilabb vezethetőségért

Egy apró eszköz a stabilabb vezethetőségért

Üzleti Hírek

2 perc

Függetlenül attól, hogy egy személyautóról vagy egy kisteherautóról, esetleg nagy járműről beszélünk, az ideális vezethetőségért és stabilitásért rengeteg kisebb és nagyobb alkatrész felel. Ott van például a spirálrugó, ami a különböző, autóra ható erőket hivatott enyhíteni. Ma már ehhez is elérhető olyan kiegészítő, amivel a hatékonyságát lehet erősíteni.

Mit tud egy spirálrugó-erősítés?

A Weber Autotechnik spirálrugó-erősítéseinek kínálatából könnyedén beszerezhetjük ezt a kiegészítőt, de mégis miért érdemes ezt használni, még akkor is, ha jelenleg meg vagyunk elégedve a jármű teljesítményével, vezethetőségével? Nem éppen egy hatalmas alkatrészről beszélünk, minden egyes járműtípushoz megtalálhatjuk az ideálisat. Spirálrugó-erősítések elérhetőek személyautókhoz (BMW, Audi, Citroen stb.), kisteherautókhoz (Ford Transit, Mercedes Vito, VW Transporter), de még lakóautókhoz is, csak, hogy néhány példát említsünk.

De egyáltalán miért van szüksége erősítésre a spirálrugónak? A válaszhoz meg kell érteni, hogy pontosan mi a rugó funkciója. Magát az eszközt nem kell bemutatni, valószínűleg már mindenki találkozott ilyennel. Egyszerű kialakítás, viszont a hatása annál nagyobb az egész járműre. Az út egyenetlensége, a kanyarodás, fékezés vagy éppen gyorsítás miatt az autó “rugózik”, azaz fel és le mozog. Ez a hatás csak még nagyobb lesz, ha a csomagtér meg van pakolva. Teherautóknál érezhető leginkább ez a jelenség. 

Ahhoz, hogy mindez ne legyen túl negatív hatással a vezethetőségre, spirálrugókat használunk, amelyek képes elnyelni az energiát. Ezzel az alkatrészek sem kapnak nagy terhelést, a vezetés sem válik igazi küzdelemmé. Ahogy az autó mozgásban van, a különböző erők is folyamatosan hatnak a jármű egyes részeire. 

Az erősítés meghosszabbítja a spirálrugó élettartamát

A spirálrugó van kitéve valószínűleg a legnagyobb terhelésnek egy járművön. Ahogy az idő múlik, a hatékonysága egyre jobban csökken, elhasználódik az alkatrész. Hogy ezt a folyamatot le tudjuk lassítani, minimálisra csökkenteni a negatív hatást, muszáj spirálrugó-erősítést használni. 

Ez egy apró eszköz, viszont hónapokkal, de akár évekkel is meg tudja hosszabbítani a spirálrugó élettartamát. 

Mi történik, ha nem figyelünk oda a spirálrugóra?

Megfelelő spirálrugó nélkül el lehet ugyan indulni, de egyáltalán nem érdemes. Ha menet közben törik el vagy hibásodik meg, akkor az azonnal érezhető lesz. Szélsőséges esetben még balesethez is vezethet. A vezethetőségen kívül hatással van az alkatrészekre is. Ha nagyobb terhelés nehezedik a járműre, az az egyes elemekre is negatívan hat. Több meghibásodással, problémával fogunk találkozni, az autószerelőt is majd sűrűbben kell látogatni.

Ezért is fontos, hogy a spirálrugó állapotát rendszeresen ellenőrizzük, valamint mindenképpen használjuk erősítést a hosszú élettartam érdekében.