Vadgázolás autóval: veszélyes és költséges találkozás

Kapcsolódó cikkek

Vadgázolás autóval: veszélyes és költséges találkozás

Vadgázolás autóval: veszélyes és költséges találkozás

Üzleti Hírek

2 perc

Az emberi tevékenységek nagyon sokszor keresztülszelik a természetes életközösségeket is. Az utak erdők, mezők között haladnak, ami számos állatnak biztosít életteret, így nem csoda tehát, ha időnként azt tapasztaljuk, hogy fácánok, békák, rosszabb esetben pedig őzek, esetleg szarvasok vannak az út mentén.

Ők ugyanis egy nagyobb ijedtség hatására nem fogják teljesen reálisan felmérni a helyzetet, csak elindulnak, és ez sok esetben az autóval való ütközést is eredményezheti. De mit tudunk ilyenkor tenni? Erre térünk ki a következő cikkben.

Ki a felelős?

A 2023-as év nagy változásokat hozott a vadakkal összefüggésbe hozható balesetek terén. Eddig az illetékes vadásztársaság felelősségbiztosításától várhattunk némi kártérítést, ha olyan helyen történt a baleset, ahol nem jelezte az útszakaszon tábla a vadveszélyt. A törvénymódosítás hatására azonban már minden esetben a gépjármű üzemeltetőjét terheli a felelősség.

A Te autód rendelkezik megfelelő gépjármű biztosítással, ami minden váratlan helyzetben anyagi segítséget tud nyújtani? Ha még vannak hiányos részek, érdemes mihamarabb pótolni ezeket, hogy ne tudjon semmilyen meglepetés túl kellemetlenül érinteni az utakon!

Kártérítés mértéke

A korábbi gyakorlat szerint a megfelelő útszakaszon történő ütközéskor a vadásztársaságnak kellett kártérítést fizetnie. Jelenleg a balesetet elszenvedő gépjármű vezetőjének bizonyítania kell, hogy az elütött vadat űzték, akkor számíthat csak kompenzálásra. Ellenkező esetben, ha ezt nem sikerül bizonyítani, az autóssal szemben a vadásztársaság léphet fel kártérítési igénnyel.

Mit kell tenni vad gázolásakor?

Ha már megtörtént a baj, akkor az út szélére lehúzódva be kell indítani az ügyintézés gépezetét. Amennyiben személyi sérülés is történt, haladéktalanul értesítsük a mentőket. Az autóból kiszállva első körben jelöljük meg a baleset helyszínét egy háromszöggel vagy egyéb figyelemfelkeltő és jól látható jelöléssel. 

Ezek után ellenőrizzük a sérült állatot. Semmi esetre se próbáljunk hozzáérni vagy a testét odébbrakni, hiszen az állat a közeledésünket támadásnak is érzékelheti, ami arra késztetheti, hogy az utolsó energiáival is ellenállásba lendüljön. Az állapotfelmérés után értesíteni kell a hatóságokat, azaz a rendőrséget, valamint a területileg illetékes vadásztársaságot. Ők segítséget nyújthatnak az állat ellátásában, megfelelő kezelésében.

Soha ne hagyjuk el a helyszínt, amíg a hatóságok ki nem érkeznek, hiszen ebben az esetben akár lényegesen magasabb bírsággal is számolhatunk. És ezenfelül kiemelten fontos, hogy mindenképpen próbáljuk megőrizni a hidegvérünket. Az ügyintézésnek mindenképpen le kell folynia, de mindenkinek sokkal kevésbé lesz ellemetlen, ha higgadt hangnemben lehet ezt a procedúrát végigvinni.