Hogyan csökkenthető a változások miatt fellépő kimerültség?

Kapcsolódó cikkek

Hogyan csökkenthető a változások miatt fellépő kimerültség?

Hogyan csökkenthetjük a változások miatt fellépő kimerültséget?

Üzleti Hírek

2 perc

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy életünk minden területén előfordulhatnak változások, amelyek közül bizonyosakat könnyebben, míg más változásokat nehezebben kezelünk. Nincs ez másképp a munkahelyi környezetben sem. Az viszont tény, hogy mindezek kezelése komolyan kimeríthet minket.

Mi áll a változásokból adódó kimerültség hátterében?

Elsőre talán furcsán hangozhat, de leggyakrabban a hiányos, nem megfelelő kommunikáció miatt lép fel ez a fajta kimerültség. Amikor folyamatosan kihívásokkal kell szembenéznünk, természetes, hogy egy idő után belefásulunk, kimerülünk, erre ráerősít a rosszul menedzselt szervezeti változás a munkahelyen. 

Mindez meglátszik a dolgozók hangulatán is. Pedig van rá mód, hogy csökkentsünk az efféle terheken, mégpedig a CHEQ belső kommunikációs rendszer, amellyel megoldhatjuk a korábban problémás információcserét vállalaton belül. 

Térjünk kicsit vissza a kimerültségre! Sajnos ennek nem megfelelő kezelése általában ahhoz vezet, hogy egyre több munkavállaló mond fel, ezáltal a munkahelyi fluktuáció is jelentősen emelkedik.

Ráadásul a fáradtság miatt csökken a teljesítmény, megváltozik a munkamorál is negatív irányba. Az előjelei sem mindig egyértelműek, ugyanis könnyen lehet, hogy a szokásosnál nehezebb körülményekre fogjuk, pedig meglehet, hogy az illető a rengeteg változással nem tud megbirkózni. 

A leggyakoribb jelek a fásultság, a stressz, a szorongás, az érdektelenség a fejlődési lehetőségek iránt, késések, szabadságkérések megnövekedése, hogy csak egy párat említsünk.

Hogyan kezelhető a munkahelyi kimerültség?

Az új helyzetekhez való alkalmazkodás is egy tanulási folyamat, természetes, hogy ez időbe telik, azonban vezetőként tehetünk érte, hogy átsegítsük a nehezebb helyzeteken a munkavállalókat. 

Egyrészt azzal, ha megfelelően kommunikáljuk a változásokat, az alapos tájékoztatás tehát létfontosságú. Lehetőleg még azelőtt, hogy mindez bekövetkezne. Lényeges, hogy a kommunikáció következetes, pontos, érthető legyen. 

Ügyeljünk arra, hogy ne teremtsünk még nagyobb zavart, fejetlenséget, hanem hitelesen és pozitív hangvételben fejtsük ki.

A tájékoztatás mellett a magyarázat sem maradhat el - enélkül hogyan érthetné meg az összes dolgozó, hogy miért is következik be adott változás, átszervezés? A CHEQ vállalati szoftver használatának bejelentését is kezdhetjük azzal, hogy felsoroljuk az előnyöket, persze a munkavállalók szempontjából.

Az érzések tiszteletben tartása

Ne bagatellizáljuk el a feltörő érzéseket! A tájékoztatásba belefoglalhatjuk azt is, hogy megértjük, hogyan éreznek, ezáltal könnyebben azonosulnak a későbbi célokkal, nagyobb hajlandósággal fognak alkalmazkodni az újhoz.

Plusz tipp pedig, hogy legyenek prioritások, érdemes konkrétan megnevezni, hogy mely feladatok, teendők élveznek elsőbbséget. Biztosítsunk anonim kérdezési lehetőséget, hogy a felmerülő problémák mielőbb megválaszolásra kerülhessenek.