Fókuszban a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás

Kapcsolódó cikkek

Fókuszban a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás

Agrárfejlesztések: fókuszban a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás

agrár

1 perc

Egyre több gépet látunk a földeken, de nemcsak az időjárás miatt. A digitalizáció az agráriumot is elérte, ez abból is látszik, hogy egyre többen használnak modern eszközöket. Nem véletlen, hogy rengeteg érdeklődő vett részt a PREGA konferencián, amely a mezőgazdaság digitális átállásáról szólt.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A részletekről az M2M Zóna műsorában Varga Péter, az IVSZ agrárinformatikai munkacsoportjának vezetője, a Digitális Jólét Program szakértője beszélt.

Az interjúban szó volt arról is, hogy ezek a fejlesztések egyre fontosabbá válnak, az érdeklődés is egyre erőteljesebb. Idén jóval többen voltak a konferencián, mint a korábbi években, emelkedett a szekciók száma, sőt jövőre már az élelmiszeripar is meg fog jelenni.

A rendezvényen számos olyan gazdálkodó is ott volt, aki már használja ezeket az innovatív technológiákat. Tehát már nemcsak a jövőbeli fejlesztésekről, hanem az egyre több gyakorlati tapasztalatról is eszmét cserélhettek a látogatók.

A technikai újdonságok, újabb hazai szolgáltatások közül Varga Péter kiemelte a zöld traktorokhoz kapcsolódó prediktív szervizelést. Ez azt jelenti, hogy a járművek és munkagépek nemcsak a termelés adatait „lövik fel” a műholdra, hanem a saját adataikat is. A létrejövő hatalmas adatbázisokban pedig a mesterséges intelligencia segítségével olyan algoritmusokat tudnak felállítani, amelyek előrejelzik, hogy milyen szervizre lesz szüksége az adott mezőgazdasági gépnek.

Hallgassa meg a Trend FM műsorát!