Startup megoldások újítják meg a hazai mezőgazdaságot

Kapcsolódó cikkek

Startup megoldások újítják meg a hazai mezőgazdaságot

Startup megoldások újítják meg a hazai mezőgazdaságot

agrár

1 perc

Nagyvállalati partnerekkel erősítve indul az első hazai agrárinkubátor program.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal által életre hívott NAK TechLab inkubációs program célja, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az ágazatot.

  • Az inkubációs program három részből – úgynevezett sprintből – áll, és összesen három hónapig tart.
  • A jelentkezők közül a legígéretesebb 13 csapat kapott meghívást az első sprintre, a háromnapos kiválasztási eseményre (bootcamp), ahonnan 8 startup jutott be a program későbbi szakaszaiba.

„Az agráriumban robbanásszerű változások várhatók a digitális technológiák és az új, innovatív megoldások terjedése miatt, amit jól példáznak a programba bekerült startupok megoldásai is, amelyek nagymértékben hozzájárulhatnak az agárgazdaság hatékonyságához. Vitathatatlan felelőssége a NAK-nak, hogy a működőképes megoldások minél előbb elérhetővé váljanak a magyar gazdák számára”– mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

,,Kezdeményezésünk nem egyszeri alkalom. Egy új felhordórendszer alapjait fektetjük le vele, ami a jövőben folyamatosan lehetőséget ad az agrárium iránt érdeklődő fiatal ötletgazdáknak, hogy innovációik beépüljenek az ágazat mindennapjaiba” – tette hozzá Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője.

A NAK TechLab inkubációs programba bekerült csapatok: Agrodat, Alzagro, GosTech, Growberry, Led Lighting Kft., Moly.Net, OKOSFARM és a PigBrother.

A valós, közvetlen piaci visszajelzés céljából az inkubációs programban az innovatív startupok nagyvállalatokkal dolgoznak együtt. A program nagyvállalati partnerei az Axiál Kft., a Tesco-Global Áruházak Zrt., a Vodafone Magyarország Zrt., a Bonafarm Csoport, a Hungrana Kft., a KITE Zrt., illetve Magyarország legnagyobb kockázati tőkebefektetője, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. A bootcamp lezárultával elindul az együttműködés a startupok és a nagyvállalatok között.

Az inkubációs program további szakaszaiban a NAK és a Design Terminal workshopokon, konzultációkon, ágazati és külsős mentorok bevonásával segíti a részt vevő startupok fejlődését és a nagyvállalatokkal közös munkát. Az intenzív közös felkészülés és a három hónap eredményeinek bemutatására látványos záróeseményen, a Demo Day-en kerül sor.

A fő cél, hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar működését, valamint átformálni az ágazattal kapcsolatos előítéleteket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal együttműködésének előzménye a nagy sikerű, 2019. márciusi innovációs ötletverseny, a júliusi befektetői találkozó, valamint az októberi rapid tanácsadás, a ,,speedmentoring” esemény.