Autómegosztás és önvezető járművek – Így fejleszt a BMW

Autómegosztás és önvezető járművek – Így fejleszt a BMW

Autómegosztás és önvezető járművek – Így fejleszt a BMW

autó

1 perc

40 ezer autóvezetővel bővült a cég ReachNow prémium szolgáltatása. Az autómegosztás az Egyesült Államokban jelenleg Seattle-ben, Portlandban, Oregonban és Brooklynban érhető el.

Sofőr nélkül az utakon: hogyan kategorizáljuk az önvezető autókat?

A platform azoknak a városi területeken élőknek készült, akik számára a gépkocsik borsos ára és a parkolóhelyek hiánya megnehezítené a saját autó fenntartását. A szolgáltatás lényege, hogy a sofőr egy kisebb összeget fizet minden út után, majd választhat a BMW elektromos autói közül, a BMW 3-as és a MINI Cooper tartományban. Emellett sofőrszolgálat is létezik azon ügyfelek számára, akik már nem akarnak foglalkozni a vezetéssel sem, de ez egy meglehetősen költséges megoldás, ha összehasonlítjuk az Uber vagy a Lyft áraival.

A tervek szerint a közeljövőben önvezető modelleket is lehet bérelni a program részeként, a lehetőség elérhető lesz mind a 40 ezer résztvevőnek. Mindez feltételezhetően Seattle-ben indul majd, ahol már tesztelnek is néhány autonóm járművet.

„A szolgáltatás bevezetésének előnye, hogy a régióban élők lehetnek az elsők, akik kipróbálhatják az autonóm  BMW-ket” – mondta Steve Banfield, a ReachNow ügyvezetője a Seattle-i gazdasági fejlesztési tanács éves konferenciáján. 

Európába is érkeznek a sofőr nélküli autók

A német autógyártó az önjáró technológiát Münchenbe is elviszi. A cég az Intel és a Mobileye társaságokkal fogott össze tavaly, céljuk egy olyan önvezető együttműködés kialakítása, amelyben a résztvevők biztosítják az összes hardvert, szoftvert és a kiegészítő szolgáltatásokat. A Mobileye egyébként a Delphivel is társult, amely jelenleg a legnagyobb autóipari beszállító a világon, az együttműködés célja, hogy 2019-re közös önvezető autót építsenek.

A német autógyártó komoly résztvevőnek számít a sofőr nélküli technológia fejlesztésének versenyében, valamint leányvállalata, a MINI is bemutatta már önálló jármű koncepcióját, amely egyebek közt arcfelismerő és személyre szabható funkciókkal is rendelkezik.

Forrás: ReadWrite