Drága a benzin? Így spórolhat rengeteget

Drága a benzin? Így spórolhat rengeteget

Drága a benzin? Így spórolhat rengeteget

autó

3 perc

A Lightfoot intelligens rendszere segít a hatékony vezetési stílus kialakításában, ezáltal hozzájárul a benzinköltségek, illetve az autók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez.

Azzal talán nem mondunk nagy újdonságot az autótulajdonosok számára, hogy az átgondolt, technikailag pontos és kiegyensúlyozott vezetés akár havi több ezer forinttal is lefaraghatja a benzinköltséget. Az viszont más kérdés, hogy milyen módon lehet elsajátítani a helyes vezetési stílust, mire érdemes odafigyelnie a sofőröknek, ha a lehető legnagyobb megtakarítást szeretnék elérni. Ebben segít a Lightfoot rendszere, amely személyre szabott, hasznos tanácsokkal látja el a vezetőket az út során, ezzel hozzájárulva a fogyasztás, illetve a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

A hatékony vezetési stílus kialakításában úttörő szerepet játszó rendszert a brit South West Water vállalat fejlesztette ki. A fedélzeti egységek próbaüzeme idén januárban kezdődött, a tervezők első körben Peugeot modellekben tesztelték a rendszer működését. A legfőbb cél az volt, hogy csökkenjen a benzinfogyasztás és az autók szén-dioxid-kibocsátása, az első eredmények pedig teljes mértékben visszaigazolták az előzetes várakozásokat. Az adatok szerint ugyanis több mint 15 százalékkal sikerült visszaszorítani az üzemanyag-felhasználást, így most újabb 54 járművet szereltek fel Lightfoot egységekkel.

Csiszolná vezetési technikáját? Az M2M ebben is segít >>A tesztelési időszak három különböző fázisból tevődött össze. Az első, összesen négy hétig tartó próbaüzemnél a fedélzeti egységek kijelzője és a hangutasítások ki voltak kapcsolva. A fejlesztők így pontosan feltérképezhették a flotta minden sofőrjének stílusát, fékezési és gyorsítási technikáját, vezetési dinamikáját és az autók átlagos fogyasztását. Ezután következett egy nyolc hetet felölelő tesztelés, amikor a készülékeket távolról aktiválták, hogy figyelmeztessék a vezetőket, ha felelőtlenül vagy nem túl költségtakarékosan nyomkodták a pedálokat. Amellett, hogy a tanulási fázis során jelentősen visszaesett a fogyasztás, a rendszer arra is kiváló módszer volt, hogy rávilágítson a biztonságos vezetés fontosságára.

A harmadik – két hétig tartó – fázisban végül ismét kikapcsolták az egységeket, hogy megvizsgálják, mennyit is tanultak a sofőrök a hangutasítással működő rendszertől. A tapasztalatokat összegezve a South West Water szállítmányozási igazgatója elmondta: az eredmények lenyűgözték a fejlesztőket, ezért döntöttek úgy, hogy a következő öt év során még több járműbe építik majd be a vezetési stílust hatékonyabbá tételét szolgáló újítást. Mark Karkeek bízik abban, hogy az iparág többi szereplőjére is ösztönzőleg hat a példájuk, és egyre több vállalkozás jelenik meg hasonló fejlesztésekkel.

Autóban ülve borotválkozik? A kocsi csúnyán beszólhat >>A rendszert tesztelő sofőrök visszajelzései szintén rendkívül pozitívak voltak; az autóvezetők főként a berendezések egyszerű használatát emelték ki. Ráadásul az intelligens rendszer egyfajta egészséges versengést is beindított a Peugeot-flotta tagjai között, hiszen a vezetők igyekeztek egymásra rálicitálva minél nagyobb mértékben csökkenteni a benzinfogyasztást. Martin Kadhim, a cég kereskedelmi igazgatója az előnyök közt említette még a jármű általános állapotának javulását és a balesetek számának visszaesését. Az első sikeren felbuzdulva a társaság azt tervezi, hogy a Lightfoot fedélzeti egységeit további 700 járműbe építik majd be a következő évek során. A berendezések hasznos segítséget nyújtanak a helyes vezetési stílus kialakításában, illetve a költségek lefaragásában a gépek közötti kommunikációt biztosító M2M-technológiának köszönhetően.

Forrás: M2M Now